Administrat între 24 martie și 6 aprilie la Spitalul Saint-Joseph (Paris) la aproximativ cincizeci de pacienți care suferă de o formă severă de Covid-19, acest tratament imunomodulator (comercializat sub numele de Kineret de către laborator Suedez Sobi – Swedish Orphan Biovitrum) a dat rezultate preliminare interesante.
Trei sferturi dintre persoanele care au primit injecții subcutanate timp de 10 zile au cunoscut un regres al bolii și nu au mai ajuns la terapie intensivă, comparativ cu un sfert în cazul grupului de control de 44 de pacienți tratați mai demult în același spital. Aceste cifre au fost distribuite în The Lancet Rheumatology, un jurnal care a publicat la începutul lunii mai un studiu din Italia, realizat pe 29 de pacienți, care confirmă aceeași direcție. „Din nouă pacienți tratați cu anakinra în spitalul nostru (rezultatele au fost publicate în Annals of the Rheumatic Diseases), doar unul a mers la terapie intensivă, ceea ce a fost încurajator”, spune profesorul Achille Aouba, șeful departamentului de medicină internă din CHU din Caen.
Cum funcționează această moleculă? Reamintim că formele severe de Covid-19 sunt aparent cauzate de o supraturare a sistemului imunitar. Anakinra este o proteină recombinantă care blochează funcționarea anumitor interleukine (IL-1) prin blocarea receptorilor acestora, ceea ce ar ajuta la oprirea procesului. „Este o moleculă care a fost utilizată la începutul anilor 2000 pentru a trata artrita reumatoidă”, spune Gilles Hayem, reumatolog și autor al studiului francez care tocmai a fost publicat. „Are un profil de siguranță bun, ceea ce ne determină să-l folosim pentru gută, care nu este o boală fatală”.
Confirmarea eficienței
Rămâne să confirmăm presupusa sa eficiență împotriva Covid-19. „Cifrele prezentate sunt prea spectaculoase și nasc prejudecăți”, spune Dominique Costagliola, director adjunct al Institutului Pierre Louis de epidemiologie și sănătate publică (Universitatea Sorbona / Inserm) . „Întrucât eșantionul este prea mic pentru a fi relevant, încă nu putem trage o concluzie.”.
Printre alte aspecte, riscul existenței mai multor comorbidități poate explica efectul observat. În plus, administrarea diferită între cele două grupuri de co-tratament, în special cu hidroxiclorochină și azitromicină, face ca rezultatele să nu fie încă elocvente. „Efectul benefic poate fi observat chiar luând în considerare aceste diferențe”, a spus Gilles Hayem.
Dar eșantionul rămâne mic. Mai multe studii au fost deja efectuate în Franța pentru a încerca evaluarea eficienței moleculei. Un studiu multicentric, Anaconda, desfășurat la Spitalul Universitar din Tours, ar putea aduce elemente interesante dacă reușește să includă suficienți pacienți, ceea ce nu este usor odată cu stingerea treptată a epidemiei.
Tratamentul cu anakinra a fost, de asemenea, inclus în studiului Corimuno AP-HP, ale cărui rezultate sunt așteptate în curând.