Considerați „rupți de realitate”, actorii, cântăreții și artiștii sunt uneori criticați în Statele Unite. În ciuda mobilizării și a donațiilor lor care se ridică la zeci de milioane de dolari.
„Stați acasă, nu vă amestecați în mulțime”, a îndemnat Arnold Schwarzenegger la sfârșitul lunii martie, într-un videoclip filmat în jacuzzi.
Imaginea a agitat spiritele. Arnold Schwarzenegger, fumând un trabuc în jacuzzi-ul său și îndemnând studenții să renunțe la Springbreak, vacanța tradițională de primăvară în timpul căreia tinerii americani bogați se îmbulzesc pe plajele din Florida sau Mexic pentru petreceri uriașe. Nu că sfatul nu ar fi fost bun: la sfârșitul lunii martie, când actorul a postat videoclipul pe rețelele de socializare, administrația lui Donald Trump încă ezita cu privire la răspunsul în fața pandemiei. Și o lună și jumătate mai târziu țara sa are cele mai multe decese din lume (peste 65.000 pe 2 mai).
Dar, de asemenea, multor americani li s-a parut că e ușor să spui „stați acasă” când ai o vilă cu piscină, jacuzzi și sală de gimnastică ca Arnold Schwarzenegger.
Cand milioane de oameni sunt izolați în întreaga lume, multe celebrități doresc să le ridice moralul subliniind în special puterea unificatoare a pandemiei prin intermediul rețelelor de socializare. Dar apelurile lor la solidaritate, venite din niște vile de vis, ar putea să nu fie pe placul tuturor. Ca de exemplu pleiada de vedete condusă de actrița Gal Gadot, care a cântat „Imagine” a lui John Lennon, pe fundalul reședințelor lor de lux.
Cea mai recentă mobilizare a început în noaptea de vineri spre sâmbătă când Oprah Winfrey, Julia Roberts sau fostul președinte George W. Bush au lansat un live streaming de 24 de ore, „Apel la unire” pentru încurajarea donațiilor pentru combaterea pandemiei. „Dacă măcar ei ar cunoaște oameni care au bani”, a reacționat ironic pe Twitter reporterul New York Times, Astead Herndon.
Totuși, aceste evenimente virtuale, rare distracții într-o lume lipsită de divertisment, fac audiență: peste 270 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit recentul festival în beneficiul personalului medical și al „muncitorilor esențiali”, animat de vedete precum Rolling Stones și Taylor Swift, fiecare din casele lor.
Dacă mesajele celebrităților pot să enerveze în aceeași măsură pe cât fascinează, totuși captează atenția, „ceea ce spune mai mult despre cultura noastră decât despre celebrități”, a declarat Cheryl Thompson, profesor la Universitatea Ryerson din Toronto. „Nu o recunoaștem întotdeauna”, spune ea, „dar într-un fel ne servesc puțin drept repere pentru a ști ce ar trebui să gândim sau să simțim”. Ea citează exemplul lui Tom Hanks, care a anunțat la jumătatea lunii martie că a contractat virusul, ajutând să înțeleagă gravitatea epidemiei. Jenna Anderson, 30 de ani, izolată la familia ei din Houston, Texas, spune că a aflat despre boală datorită actorului câștigător a două Oscaruri. Deși spune că a găsit utilă descrierea simptomelor de către unele celebrități, « majoritatea lucrurilor care m-au marcat sunt negative, arătând că celebritățile nu sunt în contact cu realitatea ».
Ellen își face primul spectacol de acasă: „A fi în carantină este ca și cum ai fi în închisoare. Mai ales că am purtat aceleași haine de zece zile și toți cei de aici sunt gay.”.
Prezentatoarea Ellen DeGeneres, de exemplu, a fost criticată pe mediile de socializare pentru că a spus în glumă că a fi în carantină în luxoasa ei vilă din California este „ca și cum ar fi la închisoare”. Multe vedete „par să încerce cu disperare să șocheze audiența, într-un mod care mi se pare de prisos”, spune Jenna Anderson.
Milioane de dolari în donații de la Rihanna sau Beyoncé
Chiar dacă prezența lor pe ecrane poate părea exagerată pe timp de carantină, celebritățile au servit întotdeauna pentru a ne „distra în vremuri dificile”, subliniază Cheryl Thompson, amintind de star-urile hollywoodiene recrutate de guvernul american pentru a stimula moralul trupelor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Celebritățile își folosesc banii pentru a face donații. De exemplu Rihanna, care a donat echipament medical statului New York și cel puțin 5 milioane de dolari către ONG-uri, sau Beyoncé care a donat 6 milioane de dolari. Starul de muzică country, Dolly Parton, ajută finanțarea cercetării unui vaccin la Universitatea Vanderbilt din Tennessee.
Dincolo de bani, divertismentul poate calma tensiunile, iar Cheryl Thompson se așteaptă ca anxietățile actuale să inspire artiștii în anii următori. Momentele dificile „vin mereu cu creații artistice uimitoare”, spune ea.
Între timp, mulți artiști încearcă să distreze masele, căzând uneori în absurd. Britney Spears a împărtășit modul în care „a dat foc la sala de sport” – nimeni nu a fost rănit. Starul lui Mad Men, Jan Jones, a jucat rolul unei nebune în carantină, iar actorul din Jurassic Park, Sam Neill, a postat videoclipuri în care își imprumuta vocea unui pitic de grădină care oferea sfaturi despre izolare.
Sursa: Le Figaro