Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania încearcă, în parteneriat cu compania de biotehnologie Regeneron, să dezvolte un spray nazal care să protejeze împotriva Covid-19.
Planul lor este să construiască un vaccin pe principiul terapiei genice prin introducerea materialului genetic prin nas și gât în celulele care apoi ar produce anticorpi puternici, care să prevină infecțiile cu noul coronavirus. „Avantajul abordării noastre este că nu e nevoie să ai un sistem imunitar puternic pentru ca tratamentul să fie eficient”, a spus profesorul James Wilson, cel care conduce acest proiect la Universitatea din Pennsylvania.
Testată în prezent pe animale, metoda ar putea proteja de noul coronavirus timp de aproximativ șase luni dupa o singură doză, estimează omul de știință. Cercetătorii speră că spray-ul va putea determina celulele nazale afectate să producă anticorpi Regeneron și astfel să blocheze orice infecție SARS-CoV-2 care s-ar propaga spre plămâni.
Ei susțin că efectele secundare ar putea fi mai mici decât cele ale vaccinurilor pe cale de a fi aprobate. Universitatea din Pennsylvania și Regeneron intenționează să-și finalizeze testele pe animale până în ianuarie, înainte să solicite FDA undă verde pentru testarea pe oameni.
Un pionier în terapia genică, James Wilson a fost contactat încă din februarie de guvernul SUA pentru a afla dacă laboratorul său ar putea folosi această tehnologie împotriva Covid-19. Dar echipa lui nu a putut avansa decât după dezvoltarea de către Regeneron a unui tratament inovator, bazat pe un cocktail de anticorpi sintetici. Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) a acordat recent autorizație de urgență pentru acest tratament, care a fost deja folosit pentru tratarea președintelui Donald Trump.