„Nu știm cât timp vaccinul va rămâne eficient. Șase luni, un an, doi ani, mai puțin sau mai mult, nu știm și de aceea trebuie să ne protejăm cetățenii împotriva reapariției epidemiei”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unui briefing de presă cu cancelarul austriac Sebastian Kurz și premierul danez Mette Frederiksen.
„Solidaritatea” în cauză
Israelul și cele două țări europene vor lansa „un fond de cercetare și dezvoltare” și „vor derula un efort comun pentru a produce viitoarele vaccinuri”, a adăugat șeful guvernului israelian, fără a detalia cuantumul acestuia, nici capacitatea de producție dorită.
„Toți (cei trei) desfășurăm cercetări promițătoare, care vor deschide calea pentru următoarea generație” de dezvoltare biomedicală, a adăugat premierul danez, spunând că noua alianță va „explora posibilitatea de a coopera în cadrul studiilor clinice”.
Franța a criticat proiectul de alianță, considerând că cel mai potrivit pentru a garanta „solidaritatea” în cadrul Uniunii Europene este „cadrul european”.
Soluția „cea mai eficientă” pentru a răspunde nevoilor de vaccinare „trebuie să se bazeze în continuare pe cadrul european”, garant al „solidarității între statele membre” și al „eficacității noastre colective”, spune Ministerul Afacerilor Externe din Frața.
„Cooperarea trebuie să continue în cadrul Uniunii Europene (…), dar trebuie să colaborăm și la scară globală”, a replicat cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a descris Israelul „ca fiind prima țară din lume care a demonstrat că virusul poate fi învins”.
Teste la scară largă
Datorită unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, statul israelian se bazează pe o aprovizionare rapidă cu vaccinuri, în schimbul datelor biomedicale cu privire la efectul serului asupra populației.
Mai mult de 9,3 milioane de israelieni au fost deja vaccinați.
Sursa: RTBF