„Alegeri în pandemie”. „Ioahnnis își sprijină premierul, respingând acuzațiile de încălcare a Constituției”. Alegerile, prin ochii Europei
Românii votează duminică pentru alegerile parlamentare, în care sunt favorizați liberalii pro-europeni la putere, în ciuda criticelor privind gestionarea epidemiei, care amenință să afecteze sărbătorile de la sfârșit de an.
Către o abținere puternică
Împinsi de sărăcie, 4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, în special în Europa de Vest, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite.
În România, însă, secțiile de votare nu vor fi luate cu asalt: prin efectul combinat al pandemiei și al plictiselii electorale, rata de abținere ar putea fi în jur de 60%, spun analiștii.
Cursa promite să fie una dificilă, dar premierul Ludovic Orban, care a condus un guvern minoritar de centru-dreapta timp de un an, pare bine poziționat pentru a-și păstra postul.
Partidului său liberal (PNL) i se atribuie 28% din intențiile de vot, înaintea social-democraților (PSD, opoziție, 23%) și a reformiștilor unei tinere alianțe de centru-dreapta, USR -Plus (18%), conform unui ultim sondaj realizat de institutul IMAS.
Atașamentul față de Europa
Într-o regiune în care populiștii și suveraniștii câștigă teren, Orban își arată atașamentul față de valorile europene și promite să modernizeze sistemele de sănătate și educație, cu infrastructuri îmbătrânite, tensionate de pandemie.
Șeful statului își sprijină premierul
Liberalii au un mare avantaj: sprijinul președintelui Klaus Iohannis, care a venit din rândurile lor.
Respingând acuzațiile de „încălcare a Constituției”, Iohannis a făcut o campanie deschisă pentru PNL și a exclus revenirea la conducere a social democratilor în timpul celui de-al doilea mandat al său, care se extinde până în 2024.
Vineri, în ultima zi a campaniei, a lansat un nou atac către PSD, dorind ca „România să se separe definitiv de cei care au încercat să o deraieze de la cursul său european și democratic”.
Marele câștigător al alegerilor anterioare din 2016, PSD a lansat o revizuire controversată a sistemului judiciar care a trezit avertismente severe din partea Bruxelles-ului. Această reformă a fost, de asemenea, întâmpinată de un val de protest la o scară fără precedent de la căderea regimului comunist.
Slăbit în continuare de condamnarea la inchisoare, pentru corupție, a fostului său lider Liviu Dragnea, PSD, care a dominat scena politică în ultimii 30 de ani, a fost eliminat de la putere printr-o moțiune de cenzură la sfârșitul anului 2019, dar rămâne în majoritate în Parlament.
„Eșec”
Chemându-i pe români să voteze în număr mare, Orban s-a angajat să mențină cursul reformelor așteptate de UE și să repornească economia, afectată puternic de pandemie.
Noul șef al PSD, Marcel Ciolacu, în schimb, acuză guvernul de „incompetență”, acuzându-l de „eșecul” de a ține sub control al doilea val Covid-19.
„Adevăratul virus cu care se confruntă România este […] PNL”, a scris el pe contul său de Facebook, în timp ce partidul său pune la îndoială validitatea restricțiilor în vigoare.
În schimb, epidemiologii consideră că măsurile luate sunt insuficiente. Excluzând o izolare a țării, ca în primăvară, autoritățile sunt în favoarea izolării locale, în zonele care înregistrează surse puternice de contaminare.
Confruntate cu exodul medicilor și cu sub-finanțarea, spitalele sunt deja saturate și se tem de momentul în care pacienții aflați în stare gravă vor fi refuzați din lipsă de paturi.
Sursa: Ouest France & RTBF
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook