Airbus și-ar putea echipa avioanele cu un “nas electronic” pentru a detecta boli precum Covid-19
Airbus are o idee pentru a restabili încrederea călătorilor care se tem să contracteze coronavirusul. Producătorul de aeronave cu sediul în Toulouse și-ar putea echipa dispozitivele cu detectoare care să detecteze virusul.
În mijlocul crizei coronavirusului și în fața fricii de a zbura, Airbus poate avea soluția de a restabili încrederea călătorilor. Producătorul de aeronave cu sediul în Toulouse vrea să-și echipeze avioanele cu „detectoare de substanțe chimice, explozibili, dar și viruși”.
„Nasuri electronice”
Într-un comunicat de presă publicat luni, 4 mai 2020, Airbus reamintește că a încheiat un acord de cooperare în 2017 cu start-up-ul american Koniku Inc. pentru a dezvolta „nasuri electronice” care fac avioanele mai sigure. Inițiată de echipele de securitate, această soluție ar putea face posibilă detectarea coronavirusului, prin utilizarea unor „receptori de miros modificați genetic”, care produc „un semnal de alarmă” atunci când intră în contact cu molecula căutată.
„Rezultate promițătoare”
Contactat de Actu Toulouse, Matthieu Duvelleroy, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Airbus, a dat detalii:
« Inițial, compania Koniku a reușit să dezvolte o tehnică de modificare genetică a celulelor animale care va detecta diferite tipuri de explozibili. Cu Airbus Ventures, am investit în acest start-up specializat în genetică. În privința Covid-19, Koniku a efectuat teste suplimentare pentru a putea detecta acest virus. Primele rezultate sunt foarte promițătoare. »
Teste la scară naturală
Senzorii ar putea fi amplasați la intrarea în aeronava pentru a „detecta cea mai mică problemă imediat ce pasagerii se îmbarcă”, spune Matthieu Duvelleroy. „În mai puțin de zece secunde, un pasager infectat ar putea fi detectat”.
În acest an sunt planificate 4 teste la scară naturală pentru detectarea anumitor explozivi. În paralel, Koniku va continua cercetările sale cu privire la detectarea coronavirusului. Miza pentru Airbus este mare. Industria aviației a fost lovită puternic de criză, deoarece coronavirusul a redus semnificativ traficul aerian.
Un efect psihologic
Acești senzori ar avea, de asemenea, un efect psihologic liniștitor pentru călători. Gigantul aeronautic amintește că avionul este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport. „Aerul de la bordul unui avion este purificat la fiecare două-trei minute”, concluzionează Matthieu Duvelleroy. „Nu există flux de aer, aerul este împins în jos și apoi aspirat din podea.”
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook