Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19, a anunțat marți directorul organizației, după analiza posibilelor efecte secundare. „Rămânem ferm convinși că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea Covid-19 depășesc riscul efectelor secundare”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke.
„În prezent, nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste probleme”
Aproximativ 15 țări, inclusiv Germania, Franța și Italia, au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție, după rapoarte legate de reacții adverse depistate la persoanele vaccinate – dificultăți de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboză). „În acest moment, nu există dovezi că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menționate în studiile clinice și nu sunt enumerate ca efecte secundare cunoscute sau așteptate”, a spus Emer Cooke, adăugând că EMA ia situația foarte în serios.
Comitetul de securitate EMA s-a întâlnit marți pentru a evalua noi informații și o decizie finală va fi trasată la reuniunea specială joi, a spus directorul. „Deci, este un proces continuu. Nu sunt aici pentru a vă oferi o actualizare cu privire la o analiză științifică”, a menționat ea. Grupul consultativ de experți al OMS privind vaccinarea se reunește, de asemenea, marți pentru a discuta despre vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca/Oxford.
Cooke a mai adăugat că evenimentele care implică cheaguri de sânge, „unele cu caracteristici foarte neobișnuite”, au avut loc la „un număr foarte mic de persoane care au primit vaccinul”.
Ea spune că mii de oameni dezvoltă în fiecare an cheaguri de sânge în UE, din diverse motive. Comitetul evaluează dacă vaccinul „ar fi putut provoca evenimentele adverse sau dacă evenimentele se datorează altor cauze”.
„Am spus foarte clar că raportul beneficiu/risc rămâne pozitiv. Am continuat să evaluăm eventuale efecte secundare posibile… Am extras evenimente din întreaga rețea cu expertiză specifică în coagulare și tulburări tromboembolice, deci este un proces continuu. Nu sunt aici pentru a vă oferi rezultatul vreunei analize științifice, sunt aici pentru a explica pașii procesului, ce facem și când vă puteți aștepta să ajungem la o concluzie”.
„O astfel de situație nu este neașteptată atunci când vaccinezi milioane de oameni. Este inevitabil să apară reacții adverse după vaccinare”.
EMA: „Niciun indiciu că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni”
„Comitetul de experți al EMA investighează fiecare eveniment individual potențial advers. Se vor reuni joi pentru a transmite concluziile și pentru a consilia EMA dacă trebuie să ia măsuri suplimentare”, adaugă ea. „Trebuie să vedem mai întâi faptele, nu putem ajunge la o concluzie până nu facem o analiză științifică amănunțită”, spune Cooke.
„În prezent, nu există niciun indiciu care să arate că vaccinarea a cauzat aceste condiții. Nu au apărut în studiile clinice și nu sunt enumerate ca evenimente secundare cunoscute sau așteptate pentru acest vaccin. În studiile clinice, atât persoanele vaccinate, cât și cei care au primit placebo au raportat un număr foarte mic de cazuri de formare a cheagurilor de sânge”.
„Numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate pare să nu fie mai mare decât cel observat la populația generală”. Cooke spune că cifrele sunt „foarte, foarte dinamice” și că, începând cu 10 martie, au fost raportate 30 de cazuri, dintre aproape 5 milioane de persoane vaccinate. Dar au existat cazuri suplimentare raportate în weekend, astfel încât această cifră este probabil o subestimare”, adaugă ea.
Sursa: Le Point