Africa de Sud suspendă temporar programul de vaccinare împotriva Covid-19, după un studiu care dezvăluie eficacitate „limitată” a serului împotriva variantei sud-africane. Campania urma să înceapă zilele următoare, cu un milion de vaccinuri dezvoltate de Oxford/AstraZeneca.
„Protecție limitată” pentru „adulți tineri”
Studiul, realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, care nu a fost încă evaluat de experți independenți, susține că vaccinul britanic oferă „protecție limitată împotriva formelor ușoar și moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană a SARS-Cov-2, în cazul adulților tineri”.
„Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm campania de vaccinare până când avem o rezolvare”, a declarat ministrul Sănătății, Zweli Mkhize.
Conform rezultatelor inițiale, vaccinul are eficiență de doar 22% împotriva formelor moderate ale bolii. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficacitatea împotriva formelor severe.
Cea mai afectată țară din Africa
Codașă în cursa mondială a vaccinurilor, Africa de Sud, oficial cea mai afectată țară a continentului, cu peste 1,5 milioane de cazuri și peste 46.000 de decese, a primit luni primul transport – un milion de vaccinuri. O livrare de 500.000 de doze suplimentare este așteptată în februarie.
Toate sunt vaccinuri AstraZeneca/Oxford produse de Serum Institute din India. Primele doze erau destinate în principal lucrătorilor din domeniul sănătății.
„În următoarele patru săptămâni vom avea vaccinuri Johnson & Johnson și Pfizer”, spune Zweli Mkhize. Discuțiile cu alte laboratoare sunt, de asemenea, în desfășurare, în special cu Moderna și producătorul rus de vaccinuri Sputnik V, adăugă el. Ministrul sud-african a anunțat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.
South Africa pauses rollout of Oxford-AstraZeneca coronavirus vaccine after study finds ‘minimal’ efficacy against variant https://t.co/pU8Zkj4cY5
— The Washington Post (@washingtonpost) February 7, 2021
67% din populație va fi vaccinată în 2021
Cele 1,5 milioane de vaccinuri Astrazeneca obținute de Africa de Sud, care expiră în aprilie, vor fi păstrate până când oamenii de știință vor da indicații clare privind utilizarea lor.
„Producția unei noi generații de vaccin, eficiente împotriva tuturor variantelor, va dura mai mult timp”, avertizează profesorul Salim Abdool Karim, epidemiolog și co-președinte al comitetului științific din cadrul Ministerului Sănătății din Africa de Sud.
Africa de Sud intenționează să vaccineze cel puțin 67% din populație până la sfârșitul anului, sau aproximativ 40 de milioane de oameni. Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de mai multe țări, dar unii au preferat să îl recomande numai celor sub 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind persoanele în vârstă.
Sursa: BFMTV