„Aerisește camera și închide capacul toaletei înainte de a trage apa”. Noile recomandări ale epidemiologilor belgieni
Profesorul Yves Van Laethem, purtătorul de cuvânt al consiliului stiintific belgian responsabil cu lupta împotriva coronavirului (Sciensano) a vorbit în timpul prezentării sale de miercuri cu privire la modurile de contaminare, și s-a referit în special la micro-picăturile care pot rezista mult timp în spațiile interioare neventilate corespunzător. Dar și despre importanța închiderii capacului de toaletă înainte de a trage apa.
„Pe lângă picăturile mari pe care le producem în timp ce vorbim, producem și micro-picături sau aerosoli”, a explicat purtătorul de cuvânt. Acești aerosoli rămân suspendați în aer câteva ore în camere închise.
Acesta este motivul pentru care numărul de persoane prezente într-o cameră simultan trebuie redus cât mai mult posibil. Și acesta este și motivul pentru care trebuie să purtăm o mască, care împiedică picăturile mari să se transforme în micro-picături.
„Este unul dintre motivele pentru care copiii capabili să poarte o mască sunt încurajați să facă acest lucru în sălile de clasă”, a spus specialistul în boli infecțioase.
Cum să aerisești eficient
Al treilea punct important este ventilația, „puțin mai complicat de realizat în sezonul în care ne aflăm”, a spus Yves Van Laethem. „În mod clar va exista un preț mare la factura de căldură”, a adăugat el, recomandând purtarea hainelor groase în casă. O fereastră deschisă timp de 2 ore reduce prezența microbilor în aer cu 90%. O fereastră larg deschisă provoacă același efect în 15 minute, dar „poate fi mai greu de suportat cu vremea de acum”, a recunoscut el. Aerisirea cu două geamuri opuse deschise în acelasi timp reînnoiește aerul în 5 minute.
În birouri, sistemele de ventilație bine folosite (cu un grilaj deschis și care suflă aer proaspăt din exterior) reduc, de asemenea, cantitatea potențială de microbi din aer cu 90% în aproximativ 40 de minute. „Deschideti cu 2 ore înainte de ocuparea locului și încă 2 ore după”, a mai recomandat el.
Ce se întâmplă dacă o persoană din propria locuință este infectată?
Dacă locuiești cu o persoană pozitivă pentru Covid, ar trebui, dacă este posibil, ca aceasta să se izoleze într-o cameră separată, a amintit el. În această cameră, fereastra ar trebui să fie deschisă de cel puțin trei ori pe zi. Acest aer nu trebuie redirecționat către restul casei. Persoana infectată trebuie să poarte mască atunci când merge la toaletă, pentru a proteja ceilalți locuitori. De asemenea, mânerele ușilor și balustradele scărilor trebuie curățate în mod regulat.
Virusul se găsește în scaun, dar nu și în urină
Yves Van Laethem a revenit în cele din urmă la cazul toaletelor. „Ar putea fi puțin amuzant, dar așa stau lucrurile. Virusul trece prin tractul nostru digestiv. Poate prolifera acolo și chiar, în unele cazuri, poate provoca diaree. Virusul se găsește în scaun, dar nu și în urină, a spus omul de știință. „Așadar, când mergi la toaletă – la o toaletă comună dintr-un birou sau ai în familie o persoană infectată – închide capacul de toaletă înainte de a trage apa. Când tragi apa, vei produce acești aerosoli și, prin urmare, riști să-i pui în suspensie, astfel încât persoana care urmează poate fi astfel contaminată”, a concluzionat el.
Sursa: RTBF
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook