Administrarea incorectă a vaccinului anti-Covid poate fi cauza efectelor secundare grave, arată un nou studiu
Oamenii de știință au observat o legătură între vaccinarea anti-Covid și anumite efecte adverse, cum ar fi cheaguri de sânge și inflamație a inimii. Concluziile unor studii susțin ipoteza conform căreia administrarea accidentală a vaccinului intravenos provoacă reacțiile adverse, dar rezultatele au fost obținute după cercetări la scară mică pe animale și nu sunt definitive. Sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a accepta sau a respinge ipoteza.
La fel ca în cazul multor alte vaccinuri, recomandarea este ca și cele anti-Covid să fie administrate intramuscular, în mușchiul deltoid al umărului. Unele studii presupun că administrarea accidentală a vaccinului intravenos ar putea explica miocardita dezvoltată post-vaccinare și cheagurile de sânge, care sunt efecte adverse rare asociate cu vaccinurile anti-Covid.
Dar nu există suficiente informații în acest moment pentru a stabili cauza exactă. Studiile oferă descoperiri promițătoare, pe care oamenii de știință le vor urmări, iar cunoștințele dobândite după aceste cercetări vor contribui la creșterea siguranței vaccinurilor.
Studii pe animale
În urma unui studiu pe șoareci publicat în revista Clinical Infectious Diseases, cercetătorii au detectat semne de inflamație a inimii la rozătoarele care au primit vaccinul ARNm intravenos (în fluxul sanguin) , în loc să-l primească intramuscular, calea recomandată de producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna.
Tehnica de administrare a vaccinului a fost analizată de către oamenii de știință în urma publicării unei alte lucrări pe bioRxiv, realizată de un grup de cercetare din Germania, care a observat că administrarea intravenoasă a unui vaccin anti-Covid pe bază de adenovirus (Oxford/AstraZeneca sau Johnson&Johnson) ar putea provoca trombocitopenie (o scădere a trombocitelor în sânge) și cheaguri de sânge.
Cercetătorii implicați în ambele studii au emis ipoteza potrivit căreia, dacă administrarea incorectă a fost cauza efectelor adverse, atunci riscul unor astfel de reacții ar putea fi redus prin simpla aspirare în timpul vaccinării, pentru a se asigura că acul nu se află într-un vas de sânge. Aspirarea se realizează prin retragerea pistonului seringii, pentru a observa dacă pătrunde sânge în seringă.
Tehnica aspirării
Helen Petousis-Harris, vaccinolog și profesor la Universitatea din Auckland, a declarat pentru Health Feedback că aspirația a fost practicată inițial pentru a evita injectarea accidentală a vaccinului în sânge, când acul atinge un vas de sânge. „Dar, deoarece nu se întâmplă aproape niciodată să pătrundă sânge, practica a fost abandonată de majoritatea cadrelor medicale”, spune ea.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA nu recomandă aspirația în timpul vaccinării, din motive cum ar fi reducerea la minimum a durerii experimentate de cel care este vaccinat sau potențiala risipă de vaccin. În plus, aspirația nu este considerată necesară deoarece nu sunt prezente vase mari de sânge în locurile anatomice implicate în injecția intramusculară.
Petousis-Harris subliniază că „nu există dovezi care să sugereze că practica a fost asociată cu o rată mai mare sau mai mică de reacții la locul injectării”, dar adăugă că în nu există nici semne care să susțină respingerea acestei ipoteze.
Cauză neconfirmată încă
Cauza exactă a miocarditei post-vaccin și a cheagurilor de sânge nu a fost confirmată deocamdată. Leo Nicolai, cercetător în cardiologie la Universitatea Ludwig Maximilian din München și autor principal al lucrării dedicate cheagurilor de sânge, explică faptul că „deși datele sunt interesante și ar putea indica o măsură simplă pentru a reduce incidența reacțiilor adverse induse de vaccin, toate aceste studii au fost efectuate la șoareci.”
Petousis-Harris observă, de asemenea, că, în timp ce studiul Clinical Infectious Diseases „susține posibilitatea ca injectarea accidentală într-un vas de sânge să poată duce la reacții nedorite […] majoritatea cazurilor de miocardită apar la bărbați tineri după a doua doză, lucru pe care această ipoteză nu-l explică.”
Anumite țări, precum Danemarca, recomandă acum personalului medical să practice aspirația în timpul vaccinării împotriva Covid-19.
Sursa: Health Feedback
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook