Actorii francezi au pus stăpânire pe trei teatre pariziene. Le țin sub ocupație până când „lucrurile încep să se miște” în domeniul cultural
Joi a început ocuparea Teatrului de l’Odéon din Paris, mișcare care continuă și a fost urmată astăzi de o mobilizare la Teatrul de la Colline, în estul Parisului și la Teatrul Național de Strasbourg (TNS). Sunt trei dintre cele patru teatre naționale (cu excepția Operei și Teatrului de Balet), al patrulea fiind Comédie-Française.
„Pentru noi, aceasta este o mișcare națională. Avem feedback de la sindicatele din regiune și lucrurile încep să se miște, se organizează”, a declarat pentru AFP Karine Huet, secretar general adjunct al SNAM- Syndicates de France), care este una dintre cele 50 de persoane care au fost marți seara în incinta Teatrului Odeon din Paris. Mișcarea a primit sprijinul deputatului François Ruffin.
Ministrul Culturii a mers sâmbătă la Odeon și a promis să continue dialogul, dar marți, sindicatul actorilor a afirmat că va continua mișcarea. „Ocupăm! Ocupăm! Ocupăm”, au declarat organizatorii într-un comunicat, precizând că această mobilizare este „urmare a ocupării sensurilor giratorii”, cu referire la mișcarea „vestelor galbene”.
– „Ca nuca în perete” –
În același timp, câteva zeci de studenți la arte teatrale au pătruns în Teatrul de la Colline din Paris, cu pancarte pe care scria „Deschiderea esențială”, „viața fără cultură, ca nuca în perete”, „Bachelot -ministrul culturii – dacă nu deschizi, venim să jucam la tine”.
„Câteva zeci de studenți manifestează afară, în timp ce 30 de studenți au intrat în teatru”, conduși de regizorul și dramaturgul Wajdi Mouawad, aflat la repetiție, a declarat pentru AFP o sursă din teatru.
Sunt studenți ai Conservatorului Național de Artă Dramatică (CNSAD), ai Școlii Superioare de Artă Dramatică (Esad) și ai Școlii de teatru studio din Asnières.
51 de studenți la scenografie-costume, actorie, regie, dramaturgie și management-creație au decis să se stabilească în incinta Teatrului Național din Strasbourg, „până la un răspuns concret”.
Pentru ei, reprezintă un „act de mobilizare (care) are ca scop provocarea autorităților publice cu privire la gravitatea situației și îmbunătățirea condițiilor de muncă a lucrătorilor independenti din lumea spectacolului, afectați de criza sănătății”.
În același sens, aproximativ treizeci de lucratori independenti din lumea spectacolului au petrecut noaptea de luni spre marți într-un teatru din orasul Pau, potrivit manifestanților și primăriei.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook