Oficiali europeni după adoptarea acordului. Foto: Twitter / Didier Reynders
Negociatorii din Parlamentul European și din statele membre (Consiliul), susținuți de Comisia Europeană, au convenit joi cu privire la condițiile viitorului certificat european de sănătate, numit acum „Certificat European Covid Digital”.
Aceste certificate comune întregii uniuni vor certifica faptul că ai fost testat negativ, sau ești vaccinat sau imunizat natural împotriva coronavirusului, pentru a-ți facilita trecerea frontierelor în spațiul european.
Sistemul va intra în vigoare la 1 iulie, cu 6 săptămâni de tranziție acordate statelor care nu sunt pregătite.
Provocarea a fost de a evita o redeschidere haotică a frontierelor europene în această vară, cu condiții de acces diferite în cele 27 de state, cu cerințe de testare diferite sau pașapoarte de vaccinare.
Un cadru armonizat
Prin urmare, va exista un sistem comun cu coduri QR, care poate fi prezentat în versiune digitală sau pe hârtie. Va fi emis exclusiv de un centru de testare sau de vaccinare și va oferi doar statutul: vaccinat, imunizat sau testat negativ. Prin urmare, nu se pune problema stocării sau trimiterii unor date personale.
Testare gratuită?
Două puncte au produs controverse: Parlamentul a dorit, pentru a evita discriminarea celor nevaccinați, ca alternativa la vaccinare – adică testarea – să fie gratuită. Nu va fi cazul, costul testelor va continua să varieze între statele membre. Dar va fi creat un fond de 100 de milioane de euro pentru a acoperi costurile pentru anumite categorii de cetățeni, inclusiv pentru lucrătorii transfrontalieri.
Ce restricții?
De asemenea, Parlamentul European a solicitat inițial ca deținătorilor de certificate să nu li se poată impune măsuri restrictive, cum ar fi carantina, la sosirea într-o altă țară.
Dar statele, subliniind că este o competență națională, au dorit să păstreze această posibilitate, de exemplu în cazul apariției unei noi variante.
Textul prevede că statele membre „se abțin să impună restricții suplimentare de călătorie”, cum ar fi testarea sau carantina, „cu excepția cazului în care sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat că certificatul va fi „un element cheie pe drumul reluării călătoriilor sigure și ușoare în UE”.
Intrare în vigoare la 1 iulie
Permisul de sănătate se află în meniul summitului liderilor, programat pentru 24 și 25 mai, la Bruxelles. Acordul va trebui aprobat de Parlament, a cărui adunare plenară este programată în perioada 7-10 iunie la Strasbourg.
„Acest lucru ar permite intrarea în vigoare la 1 iulie”, a declarat europarlamentarul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar, negociator al Parlamentului, într-o conferință de presă.
Faza de testare
Împreună cu negocierile politice, sistemul european de certificate este supus testelor tehnice pentru a verifica interoperabilitatea acestuia.
Această fază nu implică utilizarea datelor reale sau participarea cetățenilor. Însă, începând cu 1 iunie, țările membre vor putea începe să utilizeze sistemul în condiții reale dacă sunt gata, potrivit Comisiei.
Depinde de statele membre să decidă dacă integrează acest certificat în aplicația lor națională de urmărire – ca în Franța – sau dacă folosesc o aplicație separată.
Sursa: RTBF