Academia de Medicină din Franța, despre impactul temperaturilor crescute asupra coronavirusului
Este una dintre marile întrebări care au însoțit evoluția pandemiei Covid-19: este virusul sensibil la căldură și va dispărea odată cu sosirea zilelor însorite, la fel ca gripa sezonieră?
Numeroasele studii lansate în toată lumea pentru a încerca să lămurească acest aspect au ajuns în mare parte la aceeași concluzie. Creșterea temperaturilor încetinește viteza de reproducere a lui Sars-CoV-2 și, prin urmare, contagiozitatea acestuia, dar nu suficient încât să-l facă să dispară complet.
O scădere semnificativă a răspândirii virusului
Într-un comunicat lansat luni, Academia Națională de Medicină din Franța a adăugat o nouă ipoteză, prezentând rezultatele unei investigații în curs de evaluare, care va fi publicată ulterior. Studiul realizat de o rețea de personal medical și farmaciști care lucrează „într-o zonă temperată, într-o regiune africană intertropicală și în insulele franceze” tinde să confirme rolul jucat de temperatură.
„Rezultatele acestui studiu atestă că indicele de difuzie este de 2,67 în Europa, la o temperatură medie de 11,2° C și scade la 0,03 în Africa sub-Sahariană, unde temperatura medie este de 34,8° C”, notează Academia. Astfel se confirmă observațiile potrivit cărora climatul cald are un efect de reducere a transmiterii SARS-CoV-2 și este susținută ipoteza influenței temperaturilor crescute asupra epidemiei de Covid-19 în țările temperate.”.
Efectul temperaturilor trebuie integrat în strategia de control
Academia face recomandări următoarele recomandări.
Prima recomandare este integrarea „imediată […] a factorului climatic în modelele fenomenului epidemic și să se țină seama de prognozele meteorologice în gestionarea crizei de sănătate”. Cu alte cuvinte, solicită atât guvernului, cât și Direcției Generale de Sănătate să țină seama de efectul căldurii asupra virusului în strategia de iesire din izolare, odată cu venirea verii.
Incurajează, de asemenea, să se țină seama de această legătură între contagiozitate și temperatură pentru a anticipa „riscul de reapariție epidemică” din toamnă, „mai ales dacă circulația Sars-CoV-2 persistă în emisfera sudică și în timpul verii ”. Academia solicită consolidarea „capacităților de supraveghere, prevenire și reacție începând cu luna septembrie”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook