« Dacă lucrurile merg bine, un tratament va fi disponibil la începutul anului 2021 »
Această moleculă pare să „reducă perioada în care pacienții infectați sunt contagiosi”, dar și „să împiedice acești pacienți să treacă la simptome mai grave”, explică unul dintre cercetători.
Institutul Pasteur de Lille a anunțat săptămâna aceasta că a „descoperit o molecula eficace împotriva” Covid-19. Această moleculă, prezentă deja într-un medicament comercializat, rămâne un secret momentan, pentru a păstra stocurile, dar și pentru a evita folosirea acestui produs care nu a fost încă supus studiilor clinice.
„Am reușit să izolăm o molecula care ne dă speranțe mari în tratarea pacienților. Încă necesită confirmare, dar este o descoperire încurajatoare”, explică Sandrine Belouzard, cercetător la CNRS, pentru France 3. « Dacă lucrurile merg bine, un tratament va fi disponibil la începutul anului 2021 ».
Reduce perioada de infectare și evită cazurile severe
Această descoperire majoră a fost realizată cu ajutorul start-up-ului Apteeus, specializat în repoziționarea medicamentelor. Cercetătorii au analizat și testat 2.000 de molecule, pentru a vedea și a înțelege reacția lor la coronavirus.
„Am testat-o pe celulele pulmonare umane, iar rezultatele au fost promițătoare”, a declarat pentru La Voix du Nord prof. Benoît Déprez, director științific al Institutului Pasteur de Lille.
”Efecte secundare puține sau deloc, fără interacțiuni medicamentoase”, spune Benoît Déprez. „Nu este nevoie de ajutor din partea personalului medical.”.
„Este un medicament care acționează ca un antiviral, care poate fi administrat după un test pozitiv pentru SARS-Cov-2”, a declarat Terence Beghyn, cercetător și fondator al lui Apteeus. Această moleculă ar putea „reduce perioada în care pacienții infectați pot contamina pe altii”, dar și „împiedica acești pacienți să treacă la simptome mai grave”.
Potrivit cercetătorilor, această moleculă are multe alte virtuți care vor face ca distribuția sa, dacă are succes, să fie simplă: este deja comercializată, deci autorizată, iar administrarea acesteia este extrem de ușoară, nefiind necesar ajutorul personalului medical.
Sursa: BFMTV