A doua doză de vaccin vine mai târziu decât recomandă producătorii, pentru a include mai multe persoane în campanie. Intervalul se dublează
Pentru a vaccina populația cât mai repede posibil împotriva Covid-19, mai multe țări au anunțat în ianuarie că cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech ar putea fi administrate la un interval de „până la șase săptămâni, în loc de trei”. Ce crede comunitatea științifică:
„Este posibil, fără risc și fără pierderea eficienței, să amânăm momentul de administrare a celei de-a doua doze” a vaccinului împotriva Covid-19 „timp de până la șase săptămâni”, spune ministrul Sănătății din Franța. Se recomandă inițial trei săptămâni sau 21 de zile între cele două doze de vaccin Pfizer, singurul administrat în prezent în Uniunea Europeană.
„Acest lucru ne permite să avem mai multe doze disponibile imediat” pentru a efectua prima injectare a vaccinului unui număr mai mare de pacienți, a subliniat ministrul.
O abordare similară adoptată în Marea Britanie și Danemarca
Marea Britanie, care se confruntă cu un nou val din cauza tulpinii depistate recent, a luat o decizie similară în urmă cu câteva zile. Guvernul recomandă planificarea celei de-a doua doză a vaccinului „între patru și douăsprezece săptămâni după prima doză” pentru a permite „mai multor persoane să beneficieze de protecție”. „Este necesară o abordare pragmatică pe termen scurt”, declară Societatea Britanică pentru Imunologie pentru a justifica această decizie.
Danemarca a stabilit administrarea celor două doze de vaccin Covid-19 la o distanță de până la șase săptămâni. Potrivit AFP, Germania studiază posibilitatea implementării unei măsuri similare.
Dacă a doua doză vine mai târziu, eficacitatea maximă a vaccinului nu este garantătă, spune BioNTech
Laboratorul BioNTech spune că eficacitatea maximă a vaccinului împotriva Covid-19 nu a fost demonstrată dacă a doua injecție este făcută mai târziu. „Eficacitatea și siguranța vaccinului nu au fost evaluate pentru alte scheme de dozare”, în afara celei cu două doze administrate la 21 de zile distanță, explică germanii.
Grupul consultativ strategic de experți al OMS (SAGE) recomandă un interval de 21 până la 28 de zile și estimează că, „în circumstanțe excepționale”, este posibilă „prelungirea acestei perioade, fără a depăși 42 de zile”.
Se estimează că intervalul de 21 de zile a fost definit de companie pentru a studia eficacitatea programului de vaccinare cu 2 doze. „Dovezile disponibile până în prezent nu sugerează niciun risc prin întârzierea injectării celei de-a doua doze, dar nu ne permite să recomandăm o întârziere care să depășească 42 de zile”, spun autoritățile sanitare. „Nu există dovezi că o a doua doză, administrată după 42 de zile, păstrează eficacitatea pe termen mediu și lung a vaccinului.”
Astfel, potrivit autorităților, această flexibilitate de administrare a celei de-a doua doze între 21 și 42 de zile poate fi luată în considerare „având în vedere circumstanțele actuale, necesitatea de a vaccina un număr mai mare de cetățeni și fluctuațiile de aprovizionare”.
Eficacitate limitată
„Nu există date care să arate că protecția oferită de prima doză este menținută după 21 de zile”, spune Pfizer.
„Este posibil să avem o mică pierdere a eficacității, dar va fi compensată de numărul de persoane pe care le vom putea vaccina”, spune specialistul în boli infecțioase Odile Launay, membru al comitetului științific pentru vaccinare din Franța, pentru Franceinfo.
Riscuri imune?
Alte voci avertizează împotriva prelungirii duratei între cele două doze de vaccin. „Răspunsul imun nu este complet” după o singură injecție, a declarat pentru Franceinfo biologul Claude-Alexandre Gustave. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina consecințele întârzierii dintre cele două vaccinări.
Mai ales că, potrivit lui Claude-Alexandre Gustave, o „imunitate slab neutralizantă” prezintă un risc teoretic de a dezvolta o boală agravată prin vaccinare (VAERD). „Chiar și la 21 de zile după prima doză, imunitatea neutralizantă este mică sau nu poate fi detectată. Nu apare decât după a doua injecție”, detaliază biologul. Studiile Pfizer/BioNTech arată totuși că este indus tipul corect de răspuns imun, cel puțin cu o întârziere de 21 de zile între cele două doze.
Totuși, prelungirea timpului dintre administrarea celor două doze poate „promova selecția mutațiilor capabili să scape de acest răspuns imun”, potrivit lui Claude-Alexandre Gustave. Mutațiile, mai rezistente, beneficiază apoi de un „avantaj selectiv”, în timp ce proporția populației imunizate crește. „Extinderea timpului între cele două doze este posibilă, cu condiția să se furnizeze a doua doză și să se evite expunerea la virus între cele două”, cconcluzionează Claude-Alexandre Gustave.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook