A aproba vaccinul Sputnik V este ca și cum „ai juca ruleta rusească”, susține un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente
Un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a „sfătuit” țările membre ale UE să nu autorizeze vaccinul împotriva Covid-19 Sputnik V în regim de urgență. „Este comparabil cu ruleta rusească”, a declarat Christa Wirthumer-Hoche, președintele consiliului de administrație al EMA, pentru postul de televiziune austriac ORF, în timp ce guvernul de la Viena întărește contactele cu Moscova. „Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. Deocamdată nu avem date despre efectele secundare ale persoanelor vaccinate”, subliniază ea. „Există multe necunoscute, de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizație națională de urgență”, a adăugat Christa Wirthumer-Hoche, invitând țările să aștepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.
Sputnik V a atins săptămâna trecută o etapă cheie în distristribuirea către Uniunea Europeană (UE), odată cu analiza de autorizare pornită de EMA. După acest anunț, autoritățile ruse au declarat că sunt gata să ofere 50 de milioane de doze începând din iunie. „Vom putea avea Sputnik V pe piață în viitor, dar odată ce vom examina datele necesare„ pe baza” standardelor europene de control al calității și eficienței”, insistă reprezentantul EMA.
Dornice să grăbească un proces considerat prea lent, mai multe țări din UE au apelat la vaccinuri neaprobate, precum Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc luna trecută. Cehia și Slovacia au făcut comenzi din Rusia.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a vorbit la sfârșitul lunii februarie cu președintele Vladimir Putin despre „posibilitatea” livrărilor Sputnik V, considerând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul „luptelor geopolitice”. Liderul s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus (RDIF) care a finanțat dezvoltarea vaccinului. „Discuțiile au fost constructive și pozitive”, a spus apoi un purtător de cuvânt al ambasadei ruse, citat de agenția de stat Ria Novosti. Totuși, Sebastian Kurz a spus că vrea să aștepte aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului pe teritoriul austriac.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook