Străzi deschise pentru pietoni. Mașinile nu vor mai circula în centrul Bucureștiului în weekend-uri
Începând de vineri, 22 mai, te vei putea plimba pe jos, fără a fi deranjat de mașini, pe mai multe străzi din centrul Bucureștiului. Decizia a fost luată de Primăria Generală a Municipiului București.
Următoarele zone vor deveni pietonale:
Zona 1 – strada Polona (de la bd. Dacia) – strada A.D. Xenopol – strada Dionise Lupu – strada C.A. Rosetti – strada J.L. Calderon (de la strada C.A. Rosetti) – strada I.L. Caragiale – strada Icoanei – strada A. Vlaicu.
Zona 2 – Calea Victoriei (de la bd Regina Elisabeta) – strada Eforie – strada Domnita Anastasia – strada ing. A Saligny – Splaiul Independentei.
Zona 3 – bd Eroilor – Eroii Sanitari – piata Operei – strada Dr. J. Lister – strada Dr. Gr. Romniceanu.
Zona 4 – strada E. Quinet (de la strada Academiei) – strada Biserica Enei.
Zona 5 – bulevardul Dacia – bulevardul N. Balcescu – strada G. Enescu – Calea Victoriei.
Zona 6 – strada G. Enescu – N. Golescu – Calea Victoriei – strada C.A. Rosetti – bulevardul N. Balcescu.
Zona 7 – bulevardul Unirii (intre Piata Constitutiei si locala de vest a pietei Unirii).
Inițiativa a fost propusă de ARCEN și anunțată de site-ul nostru pe data de 12 mai. Vezi mai jos articolul inițial.
Asociația ARCEN înaintează autorităților locale spre evaluare și ție, locuitor al orașului, spre dezbatere o propunere de lărgire a spațiilor de recreere din capitală. Cum vor să facă asta? Prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor, sub forma proiectului-pilot „Străzi deschise”.
În prezent, orașul nostru are doar 3 mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără a îi lua în calcul aici pe rezidenții neoficiali. Adică avem mai puțin de jumătate din norma europeană.
Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea ta fizică și psihică. E nevoie să regândim rapid viața orașului; această criză poate deveni o oportunitate pentru un nou tip de conviețuire urbană.
Într-o primă etapă, asociația propune extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000mp, începând cu data de 6 iunie 2020. Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000mp pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social.
Pietonalizarea străzilor s-ar face prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Dacă ești rezident, închiderea străzilor îți va permite staționarea și parcarea autoturismelor, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică.
Asociația va înainta azi, 12 mai 2020, propunerea „Străzi deschise” Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2, cu scopul de a iniția o colaborare pentru punerea proiectului în practică.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook