Un medicament folosit împotriva schizofreniei ar putea ajuta în tratamentul anti-Covid 19
În această săptămână va fi lansat un studiu clinic asupra clorpromazinei, un medicament împotriva schizofreniei, pentru a verifica impactul său asupra coronavirusului.
Studiul clinic va începe săptămâna aceasta și va fi aplicat pe 40 de pacienți care au coronavirus.
Este un medicament antipsihotic vechi, prescris în special împotriva schizofreniei: clorpromazina va face obiectul unui prim studiu clinic experimental din Franța, adresat pacienților bolnavi de Covid-19 care au nevoie de oxigen.
„Studiul pilot numit reCoVery ar trebui să înceapă săptămâna aceasta pe 40 de pacienți Covid-19 internați, care nu au probleme psihiatrice, dintre care jumătate vor primi tratament cu clorpromazină și cealalta jumatate tratament standard (oxigen, hidratare, anticoagulante, dacă este necesar) spune dr. Marion Plaze de la Spitalul Sainte-Anne din Paris.
Obiectivul este de a vedea dacă acest medicament, utilizat și în anestezie, accelerează vindecarea și reduce agravarea bolii. Pacienții vor fi supuși monitorizării cardiace pentru a preveni orice risc.
Mai puține cazuri in psihiatrie
Dr. Marion Plaze spune că ar putea avea primele rezultate într-o lună sau mai rapid, dacă și alte unități în afară de Saint-Anne și clinica Alma se vor alătura studiului. Dacă rezultatele sunt încurajatoare, s-ar putea lansa un studiu mai amplu.
„Ne-a surprins faptul că pacienții noștri cu probleme psihice au fost foarte puțin afectați de epidemie”, a spus ea. De la începutul epidemiei Covid-19, serviciile psihiatrice au observat o prevalență scăzută a formelor simptomatice și severe ale coronavirusului la pacienții cu tulburări mentale.
În centrul spitalului universitar din Paris, în medie, 19% din personalul medical a avut COVID-19, în timp ce doar 3% dintre pacienții internați au fost pozitivi. Cu toate acestea, anumiți factori (pacienții supraponderali, sau cu tulburări cardiovasculare) îi plasează a priori printre subiecții cu risc.
Proprietăți antivirale
Un studiu epidemiologic, numit CLEVER, va fi realizat și de Dr. Anne-Cécile Petit în 3 spitale subscrise GHU Paris Psychiatry & Neurosciences, cu un test serologic realizat de Institutul Pasteur pe 250 de pacienți de la psihiatrie și 250 dintre persoanele care fac parte din personalul medical pentru a susține aceste observații clinice.
„Știam despre proprietățile antivirale in vitro ale clorpromazinei (Largactil) pe coronavirusurile anterioare, SARS-Cov-1 și MERS-CoV. Am întrebat Institutul Pasteur, echipa lui Etienne Simon-Loriere, care a confirmat într-un studiu de laborator pe celulele umane activitatea antivirală asupra coronavirusului actual „. Acest neuroleptic ar împiedica virusul să intre în celulă. Alte medicamente psihotrope vor trebui explorate, spune dr. Plaze.
Potrivit unui studiu pe 75 de compuși farmaceutici, publicat la sfârșitul lunii aprilie în revista Nature, haloperidolul antipsihotic a arătat, de asemenea, activitate antivirală împotriva virusului.
Vom urmări și noi acest subiect și revenim pe măsură ce apar alte informații.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook