Marius Tucă Show interviu în exclusivitate cu ALEXANDRU RAFILA

”Marius Tucă Show”, joi, 30 aprilie, de la ora 18.00. Invitat va fi prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Talk-show preluat de pe site-ul mediafax.ro.

R: M-au impresionat cuvintele părintelul Necula. Noi întotdeauna cautăm contradicția. Nu căutam sensul cuvintelor, ci contradicția care rezultă din anumite cuvinte. Michael Ryan a spus un lucru. Oamenii au încredere în autorități și datorita încrederii pe care o au în autorități. Și măsurile impuse de autorități reprezintă literă de lege.
Suedia e o țara slab populată. Măsurile de distanțare socială sunt permanente. E felul lor de a fi. Nu vezi nicăieri niciun fel de zonă aglomerată, nu interacționează foarte mult.

R: E vorba de un background cultural. Sunt plusuri și minusuri la fiecare popor.

T: Nu suntem atât de necivilizați precum pare.

R: Nu există multă coeziune.

Despre conferința de la Institutul Aspen

R: A fost o conferinta organizată de Institutul Aspen din România. Circa 100 de companii au participat la această conferință. Discuția a fost legată de modul în care trebuie să ne reîntoarcem la activitatea economică. Trebuie regândită întreaga activitate. Există recomandarea ca spațiile dechise să fie compartimentate. Sfatul pe care îl oferă organizația de muncă e să suplimenteze personalul pentru curățenie. Să reglementeze accesul în spațiile comune. Să fie personal care să se ocupe de chestiunea asta și să informezi personalul.
R: La asta ar trebui să lucrăm, să putem să demarăm cât mai rapid un astfel de ghid. Trebuie să ai un standard minimal de la care să îți poți organiza activitatea. Se recomandă în continuare telemunca. Sănătatea mentală e extrem de importantă. Oameni care sunt izolați mai mult timp se adapteaza greu. Unul dintre subiecte este legat și de sănătatea fizică și psihică.


T: Domnul Cercel ce mai face?


R: Cred că este bine. Lucrează. Își vede de activitatea pe care ore la conducerea spitalului. Să știți că nu e ușor să conduci un astfel de spital .

T: Spunea că doctorul mai mergea la pacienți acasă. Se mai poate întâmpla lucrul ăsta?

R: Întotdeauna lumea a asociat tratamentul cu spitalul , ori, lucrul ăsta nu mai e de actualitate. Această asistență medicală orientată spre ambulatoriu e o politică pe care trebuie să o facem și noi.

Despre școli

R: În Italia au luat măsuri foarte serioase și rata transmiterii a scăzut sub 1. În Italia s-a ajuns la 0,6. În urma măsurilor de relaxare se estimează o creștere de la 0.6 la 0.8. E măsurabil. Dacă deschideau școlile se ajungea la 1.3. E adevărat că ei iau aceste măsuri de relaxare mai repede decât noi.
R: Sper ca în această perioadă oamenii să fie precauți pentru că mai avem un hop de trei zile acum de 1 Mai. Sper că pe 15 mai să fim pe trendul descendent pentru că nu a început încă să scadă.

T: În lume au scăzut numărul victimelor.

R: Asta este datorată măsurilor luate de conducrea statelor. În Rusia încă este o creștere. Nu știm cum evoluează boala în țările închise sau subdezvoltate.

T: Numărul de cazuri real care credeți că este?

R: Toată lumea întreabă dacă ascundem acest numar, nu ascundem nimic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este și la gripă. Franța a făcut prima un studiu de seroprevalenta și procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%.
R: E bine să avem aspirații, să ajungem și noi cu sistemul sanitar din Germania.
18.42 R: 2% înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală.

T: Apropo de mortalitate unde credeți că se va stabiliza?

R: Studiile de prevalență servesc și la a corecta rata mortalității, se fac raportări mai bune. Din păcate oamenii raporteaza mortalitatea la cazurile clinice. Dar când vezi că din 10 persoane una decedeaza… În Italia multi au murit în căminele de bătrâni.

T: Noua mască de la Michelin vânduta cu 28 de euro, reutilizabilă. Ce părere aveți?

R: Nu văd unde se pune masca.

T: Despre Remdesivir?

R: Avem date îmbucurătoare despre rezultate. Avem o speranță. Este foarte important și când se aplică medicamentul la bolnav.

T: Remdesivirul poate fi dat de la o formă medie?

R: Da, la formele ușoare se poate folosi, eficacitatea ar fi foarte buna. Remdesivirul nu poate fi momentan produs în masă, se fac studii despre un tratament de 5 zile față de 10 ca să se poată da mai multor pacienți.

T: A trecut vârful epidemiei?

R: Suntem pe platou. Nu trebuie să excludem o reapariție în anumite focare.

T: Politicienii mută vârful după propriul lor interes. Cum vedeți redeschiderea României?

R: Eu am informații indirecte despre ce se întâmplă.Există o comparare a măsurilor și posibilitatea de a le menține sau relaxa, depinde de gradul de risc pe care îl implică apropierea între persoane și numărul de persoane pe care îl implică acea activitate. De exemplu, la frizerie apropierea este mare dar numărul de persoane este mic.
R: Cred că se vor deschide unele magazine, fără declarație, parcurile, dar va trebui să purtăm măști. Cred că va începe și zona economică, cred că clădirile de birouri se vor deschide.

T: Cred că trebuie regândite birorile de tip spațiu deschis.

R: Da, trebuie făcute ture mai puține, oamenii să fie separați.
R: Cred cp s-ar putea redeschide și bisericile cu măsuri de distanțare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook