WhatsApp – un mediu propice pentru răspândirea dezinformării
Eforturile guvernelor și ale oficialilor din zona medicinei de a ține populația informată în mod corect sunt de multe ori zădărnicite de răspândirea unor zvonuri prin intermediul platformelor de mesagerie.
WhatsApp, una dintre cele mai cunoscute platforme de acest gen, reprezintă un mijloc de a transmite informații false sau care urmăresc dezinformarea utilizatorilor.
Din cauză că mesajele care circulă pe WhatsApp sunt criptate, ele pot fi văzute doar de către expeditor și de către destinatar. Astfel, grupurile oficiale care luptă împotriva dezinformării nu pot interveni pentru a opri fenomenul.
Astfel, se formează un circuit al acestor mesaje de tip Fake News, care, retransmise de la un utilizator la altul, ajung la un număr foarte mare de persoane.
Oficialii WhatsApp spun că au luat măsuri pentru a împiedica dezinformarea prin intermediul platformei lor și au identificat anumite grupuri capabile să facă verificări. Astfel, utilizatorii pot trimite mesajele pe care le consideră suspecte spre anumite conturi speciale, care pot analiza informațiile.
“Există deja câteva conturi care fac aceste verificări, ne dorim să ajungem la un număr mai mare, așa încât să depistăm și să contracarăm dezinformările.”, a spus Will Cathcart, șeful WhatsApp, într-un mesaj pe Twitter.
WhatsApp promovează pe Facebook grupurile de acest gen iar ele pot fi accesate în mod gratuit, în scopul verificării mesajelor.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook