O super-variantă va apărea dacă Omicron și Delta infectează concomitent aceeași persoană, avertizează unul dintre directorii Moderna
O nouă super-variantă ar putea apărea dacă o persoană este infectată concomitent cu variantele Omicron și Delta, avertizează unul dintre sefii Moderna. Infectările cu SARS-CoV-2 implică în mod normal doar o tulpină mutantă, dar în cazuri extrem de rare pot ataca amândouă în același timp.
Dacă variantele infectează întâmplător aceeași celulă, pot fi capabile să-și schimbe ADN-ul și să se combine într-o nouă versiune a virusului.
Dr. Paul Burton, directorul medical al producătorului de vaccinuri Moderna, spune că numărul mare de infectări cu Delta și Omicron raportate în prezent în Marea Britanie face ca probabilitatea unei super-mutații să crească.
Cercetătorii au avertizat că aceste evenimente, numite științific „evenimente de recombinare”, sunt posibile, dar necesită condiții foarte specifice și depind de coincidența unor evenimente în mare parte necontrolabile.
Omicron nu este o tulpină mai puțin severă
Omicron este deja tulpina dominantă în Londra, la doar două săptămâni după ce a fost depistată pentru prima dată în Marea Britanie, iar experții estimează că va fi principala variantă de circulație până la Anul Nou.
„Există date potrivit cărora anumiți oameni – și cu siguranță persoanele imunodeprimate – pot găzdui ambele tulpini. Această situație s-ar putea întâmpla și acum, având în vedere numărul mare de infectări inregistrat”, spune Burton.
„Nu cred că Omicron este o versiune mai ușoară, mai puțin severă a virusului actual”.
„Ideea că va detrona Delta și va prelua controlul s-ar putea adeveri în viitor, dar cred că, în lunile următoare, cele două tulpini vor coexista, iar Omicron, despre care aș spune că este, de fapt, o variantă puternică, va infectea oamenii pe fondul presiunii variantei Delta.”
Evoluție prin recombinare
„De asemenea, va duce la situații în care indivizii vor fi infectați cu ambele variante… ceea ce oferă virusului posibilitatea să evolueze și să sufere mutații în continuare, ceea ce este o situație îngrijorătoare.”
„Cu siguranță nu trebuie să ne panicăm, avem multe instrumente la dispoziție, am învățat atât de multe despre acest virus în ultimii doi ani și putem continua să luptăm cu el, dar cred că Omicron reprezintă o amenințare reală.”
„Când te uiți la datele din Africa de Sud, aproximativ 15% dintre persoanele care sunt spitalizate ajung la terapie intensivă, o cifră asemănătoare cu cea din perioada de ascensiune a variantei Delta, din august 2020.”
„Deși rata mortalității de acum este, din fericire, mai mică, cred că Omicron este o tulpină foarte severă”, a mai spus directorul Moderna.
Focarele necontrolate facilitează producerea evenimentelor de recombinare
Majoritatea regiunilor au variante dominante, așa că este puțin probabil să te infectezi cu două tulpini în același timp.
Însă focarele uriașe și necontrolate, cum ar fi cele din Marea Britanie și SUA, cresc riscul de producere a evenimentelor de recombinare, pentru că numărul de infectări este mai mare.
Marea Britanie are 4.713 de cazuri Omicron confirmate până în prezent, iar varianta provoacă acum aproximativ unul din cinci cazuri la nivel național.
Alte trei cazuri de fuziune, toate inofensive
Au existat trei variante declanșate în urma unei fuziuni de acest tip, dar niciuna nu a dus la un focar major sau la apariția unei versiuni mai periculoase a virusului.
Unul dintre evenimentele de recombinare s-a produs în Regatul Unit, când varianta Alpha a fuzionat cu B.1.177, apărută pentru prima dată în Spania. A provocat 44 de cazuri înainte de a dispărea definitiv.
SARS-CoV-2 se bazează în principal pe mutații aleatorii pentru a dezvolta noi variante. În cele mai multe cazuri, modificările sunt inofensive, dar ocazional pot declanșa o transmisibilitate mai mare sau capabilitatea de a evite vaccinurile.
Sursa: The Guardian
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook