CEO-ul Pfizer se teme că Omicron se răspândește prea repede și va crea noi mutații. „Nu cred că este o veste bună”
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, spune că varianta Omicron pare a fi mai puțin periculoasă decât tulpinile anterioare, dar pare să se răspândească mai rapid și ar putea duce la mai multe mutații în viitor. „Nu cred că este o veste bună că avem o variantă care se răspândește rapid”, declară Bourla pentru The Wall Street Journal. „Dacă se răspândește rapid înseamnă că va fi în miliarde de oameni și ar putea apărea o altă mutație. Nu vrei asta.”
Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, transmite că rapoartele din Africa de Sud sugerează că Omicron nu este atât de periculoasă pe cât se credea inițial, menționând în același timp că sunt necesare mai multe date pentru a evalua pe deplin riscul prezentat de variantă. Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud, într-un raport publicat sâmbătă, menționează că majoritatea pacienților internați într-un spital din Pretoria nu au nevoie de oxigen suplimentar. Raportul arată că mulți pacienți au fost internați din alte motive medicale și apoi s-a constatat că au Covid.
Bourla crede însă că este dificil să tragem concluzii definitive după valul de infectare din Africa de Sud. Doar 5% dintre sud-africani au peste 60 de ani, iar persoanele mai tinere au în mod normal cazuri mai ușoare de Covid.
CEO-ul Pfizer se așteaptă ca numărul de cazuri de Omicron să crească de la câteva zeci la câteva milioane în următoarele câteva săptămâni.
Pfizer are capacitatea de a dezvolta rapid un nou ser
Pfizer poate dezvolta un vaccin specific pentru Omicron până în martie 2022, spune Bourla, dar încă nu este clar dacă este necesar. Va dura câteva săptămâni pentru a determina dacă vaccinurile actuale oferă suficientă protecție împotriva variantei, spune el.
Bourla are încredere în medicamentul antiviral cu administrare orală de la Pfizer, Paxlovid, care poate lupta cu Omicron și cu orice altă variantă a virusului care a apărut până acum. Pilula inhibă o enzimă de care virusul are nevoie pentru a se replica, cunoscută sub numele de protează.
Cele mai multe dintre mutațiile virusului au avut loc până acum pe proteina spike, mecanismul pe care îl folosește pentru a se atașa de celulele umane, spune Bourla. Vaccinurile și tratamentele cu anticorpi care vizează proteina vârf pot avea nevoie de actualizări atunci când apar mutații în acea parte a virusului.
Însă este mult mai dificil ca virusul să sufere mutații într-un mod în care să poată supraviețui fără enzima protează, pe care o țintește Paxlovid.
„Este foarte dificil pentru virus să creeze o tulpină care poate trăi fără protează”, menționează Bourla. „Nu este imposibil. Este foarte greu.”
Sursa: CNBC
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook