Restaurantele și lăcașurile de cult nu prezintă un risc crescut de contaminare, arată un studiu al Institutului Pasteur
Studiul, care acoperă perioada de vară, arată că probabilitatea de a fi infectat crește în cazul celor care frecventează barurile la interior, petrecerile private sau mijloacele de transport în comun. Pentru cei peste 40 de ani, contactul cu copiii este, de asemenea, un factor cheie.
Aerisirea și purtarea măștii în interior: gesturile de prevenție sunt mai importante ca niciodată, într-un moment în care epidemia Covid-19 accelerează, așa cum arată un studiu care a monitorizat răspândirea variantei Delta în Franța.
Deloc surprinzător, cele mai riscante locuri de contaminare au fost spațiile închise prost aerisite: serile de vizionare a meciurilor de fotbal din cadrul Campionatului European de fotbal (acasă sau în baruri), mersul la discotecă sau, într-o măsură mai mică, transportul în comun (ceea ce nu era cazul variantelor anterioare, probabil pentru că Delta este mai transmisibilă). „Consecința practică este de a reaminti oamenilor importanța ventilației și a purtării măștii”, declară pentru AFP șeful studiului, epidemiologul Arnaud Fontanet.
Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât Europa se confruntă în prezent cu o „relansare a epidemiei, sincronizată cu un val de frig” care împinge oamenii să rămână în case și, prin urmare, sunt mai expuși la riscuri, adaugă el. Publicată vineri în revista medicală The Lancet Regional Health Europe, lucrarea este cea de-a patra parte a unui amplu studiu privind locurile de contaminare efectuat de Institutul Pasteur.
Studiul acoperă perioada 23 mai – 13 august, care corespunde redeschiderii treptate a locurilor publice după cea de-a treia izolare și apariția variantei Delta în Franța. Nu a fost identificat niciun exces de risc în această perioadă pentru restaurante, care s-au redeschis pe 19 mai în aer liber și pe 9 iunie la interior. Este „probabil pentru că eram în plină vară și puteam deschide larg ferestrele sau primeam clienții pe terase”, notează profesorul Fontanet. Pe larg documentat în numeroase studii, riscul crescut în zonele slab ventilate este determinat de faptul că SARS-CoV-2 se transmite în mare măsură prin aerosoli, acei nori de particule pe care îi emitem atunci când respirăm, vorbim, strigăm sau cântăm).
La cei sub 40 de ani, riscul de contaminare s-a dublat sau s-a triplat pentru persoanele care au frecventat barurile în interior și, respectiv, petrecerile private între începutul lunii iunie și începutul lunii iulie, cu ocazia meciurilor Euro, „Ceea ce sugerează că întâlnirile suporterilor din timpul meciurilor au jucat un rol în răspândirea virusului”, spun autorii studiului.
Dintre locurile compartimentate, mijloacele de transport prezintă un risc agravat. Metroul crește riscul de contaminare cu 20%, față de 30% pentru tren și alte mijloace de transport în comun, 50% pentru taxi și 70% pentru avion. Pe de altă parte, nu există risc crescut pentru restaurante, nici pentru lăcașuri de cult, spații culturale sau chiar magazine (cu excepția celor din apropiere).
În ciuda acestui fapt, importanța ventilării (care elimină particulele) nu este întotdeauna bine înțeleasă de publicul larg. „Nu am fost suficient de clari în privința aerisirii, noi, oamenii de știință”, admite profesorul Fontanet, membru al Consiliului Științific care ghidează guvernul francez. „Doar o ușă deschisă spre un coridor, dacă vorbim de o sală de clasă, spre exemplu, este un lucru benefic, chiar dacă e mai bine să deschizi o fereastră”, insistă el.
Rolul copiilor în transmitere
Studiul ComCor arată că prezența copiilor în anturaj este asociată cu un risc crescut de infectare la cei peste 40 de ani, variind de la + 20% pentru elevii de liceu, + 30% când copilul este elev de gimnaziu, + 40% pentru copiii din școala primară și până la + 90% pentru copiii sub 3 ani. „Acest lucru arată că este important să se păstreze toate măsurile la școală, ventilația și măștile”, spune profesorul Fontanet.
Această secțiune a studiului ComCor se bazează pe date de la 12.634 de persoane care au fost testate pozitiv între 23 mai și 13 august și 5.560 de teste realizate de persoane neinfectate. Toți participanții au răspuns la un chestionar detaliat pentru a determina riscul de contaminare în funcție de locurile frecventate.
Studiul mai arată că rata de incubație a variantei Delta ar fi de doar 3,4 zile, față de media de cinci zile de incubație a variantelor anterioare. Prin urmare, lanțul de transmitere a virusului este mai rapid.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook