Varianta Omicron afectează în special tinerii, potrivit medicilor sud-africani
Oamenii de știință din Africa de Sud – unde a fost identificată pentru prima dată noua variantă Omicron – luptă împotriva răspândirii rapide a tulpinii. În aproximativ două săptămâni, Africa de Sud a trecut de la o transmisie virală scăzută la o creștere rapidă a numărului de cazuri Covid. Cifrele epidemice sunt încă scăzute, cu 2.828 de noi cazuri confirmate vineri, dar viteza cu care Omicron infectează tinerii sud-africani îi alarmează pe profesioniștii din domeniul sănătății.
„Observăm o schimbare semnificativă a profilului demografic al pacienților Covid-19”, spune Rudo Mathivha, șeful unității de terapie intensivă de la Spitalul Baragwanath din Soweto.
„Tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani vin cu forme moderate până la severe, iar unii au nevoie de îngrijire în secțiile ATI. 65% nu sunt vaccinați și majoritatea celorlalți au primit doar o doză”, spune Mathivha. „Sunt îngrijorat, pentru că unitățile de sănătate publică vor fi copleșite.”
Ea spune că sunt necesare pregătiri urgente pentru a permite spitalelor publice să facă față unui potențial aflux de pacienți care au nevoie de terapie intensivă.
„Cel mai rău este că ne lovește la fel ca Delta… trebuie să avem mai multe paturi ATI pregătite.”
Răspândire rapidă
Ceea ce părea un focar limitat, în rândul unor studenți din Pretoria, s-a transformat în sute de noi cazuri și apoi mii, mai întâi în capitală și apoi în Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud.
Oamenii de știință au identificat noua variantă, iar testele de diagnostic indică faptul că este responsabilă pentru aproximativ 90% dintre noile cazuri. Studiile timpurii arată că are o rată de reproducere de 2 – ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată poate transmite virusul altor două persoane.
Noua variantă prezintă un număr mare de mutații ce par să o facă mai transmisibilă și să o ajute să evite răspunsul imun.
„Este o mare îngrijorare. Cu toții suntem teribil de îngrijorați de acest virus”, spune profesorul Willem Hanekom, director al Institutului de Cercetare în Sănătate din Africa.
Prezență la nivel național
„Această variantă se află în principal în provincia Gauteng, zona Johannesburg din Africa de Sud. Dar avem indicii din testele de diagnosticare… care sugerează că această variantă este deja în toată Africa de Sud”, a spus Hanekom, care este, de asemenea, co-președinte al Consorțiului de cercetare a variantelor COVID din Africa de Sud.
Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să afle mai multe despre Omicron, cetățenii din Africa de Sud pot lua măsuri pentru a se proteja împotriva virusului, a spus Hanekom.
„Este o oportunitate unică. Mai este timp pentru cei care nu s-au vaccinat, asta le va oferi o anumită protecție, credem noi, în special protecție împotriva infectărilor severe și deceselor”.
Sursa: ABC News
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook