Peste 10.000 de australieni cer compensații de zeci de milioane de euro pentru efectele secundare legate de vaccinarea anti-Covid
O factură de peste 50 de milioane de dolari australieni. Este suma pe care Canberra ar putea-o plăti (în jur de 32 de milioane de euro) pentru a compensa persoanele care au suferit efecte secundare semnificative în urma vaccinării împotriva Covid-19, scrie Sydney Morning Herald.
Peste 10.000 de australieni s-au înregistrat deja pe portalul online deschis de guvernul australian. Ei vor să fie compensați pentru costurile medicale și pierderile de venituri legate de spitalizarea post-vaccinare. Despăgubirea minimă este de 5.000 de dolari australieni (aproximativ 3.230 de euro), ceea ce înseamnă că programul ar putea costa statul cel puțin 32 de milioane de euro, dacă fiecare reclamație ar fi aprobată, estimează cotidianul.
79.000 de cazuri identificate
Therapeutic Goods Administration (TGA), organismul de reglementare medicală din Australia, a raportat aproape 79.000 de cazuri de efecte secundare după administrarea a 36,8 milioane de doze de vaccin. Au fost afectați 0,21% dintre cei 18,4 milioane de australieni vaccinați până în prezent. Cele mai frecvent raportate reacții adverse sunt durerea de braț, cefaleea, febra și frisoanele.
„Efectele secundare, chiar dacă afectează doar o mică parte a populației, au un impact puternic asupra celor afectați”, spune Clare Eves, șefa diviziei de neglijență medicală a casei de avocatură Shine. Potrivit ei, problemele cerebrale sau cardiace ar putea fi compensate cu sute de mii, chiar milioane de dolari. Guvernul nu a precizat ce dovezi vor fi necesare pentru a stabili acest prejudiciu.
Pfizer și AstraZeneca
TGA a identificat 288 de cazuri de posibilă inflamație a inimii legate de vaccinul Pfizer, precum și 160 de cazuri de tromboză cu sindrom de trombocitopenie, o tulburare rară de sângerare, legată de vaccinul AstraZeneca. Nouă decese au fost legate de campania de vaccinare, majoritatea la persoane peste 65 de ani, potrivit TGA.
După un prim eșec, Australia și-a intensificat campania de vaccinare în a doua jumătate a anului, în timp ce varianta Delta a închis cele mai mari două orașe, Sydney și Melbourne, într-un blocaj care a durat câteva luni. Datorită unei campanii de vaccinare accelerate, restricțiile au fost relaxate treptat în ultimele săptămâni.
Sursa: Les Echos
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook