Moderna încearcă să obțină brevetul vaccinului anti-Covid ca unic inventator, în detrimentul guvernului american. Lupta pentru bani și control asupra producerii serului
Moderna și National Institutes of Health (NIH) se află într-o dispută cu privire la inventarea componentei centrale a vaccinului împotriva coronavirusului, un conflict care are implicații largi pentru distribuția pe termen lung a serului și viitoarele profituri de miliarde de dolari. Vaccinul a luat naștere dintr-o colaborare de patru ani între Moderna și NIH, agenția guvernamentală de cercetare biomedicală – un parteneriat care a fost lăudat atunci când vaccinul s-a dovedit a fi eficient. Guvernul l-a numit „vaccinul N.I.H.-Moderna Covid-19” la acea vreme.
Agenția spune că trei oameni de știință de la Centrul său de Cercetare a Vaccinurilor – Dr. John R. Mascola, directorul centrului; Dr. Barney S. Graham, care s-a pensionat recent; și Dr. Kizzmekia S. Corbett, acum profesor la Harvard – au lucrat cu cercetătorii de la Moderna la proiectarea secvenței genetice care determină vaccinul să producă un răspuns imun și ar trebui să fie titulara „cererii de brevet”.
Moderna nu este de acord. Într-o adresă trimisă Oficiului de Brevete și Mărci al Statelor Unite ale Americii, compania transmite că „a ajuns la concluzia de bună-credință că aceste persoane nu au co-inventat” componenta în cauză. Cererea sa de brevet, care nu a fost încă eliberată, îi numește pe câțiva dintre proprii angajați ca unici inventatori.
Dispută nerezolvată în mai bine de un an
N.I.H. era în discuții cu Moderna de mai bine de un an pentru a încerca să rezolve disputa; dosarul depus de Moderna din iulie a surprins agenția, potrivit unui oficial guvernamental. Nu este clar când va acționa oficiul de brevete, dar rolul său este doar de a determina dacă un brevet este justificat. Dacă cele două părți nu ajung la un consens până la eliberarea brevetului, guvernul va trebui să decidă dacă va merge în instanță – o bătălie care ar putea fi costisitoare și dezordonată.
Disputa este despre mult mai mult decât laude științifice sau ego. Dacă cei trei oameni de știință al agenției sunt menționați pe brevet împreună cu angajații Moderna, guvernul federal ar putea avea un cuvânt mai mare de spus în ceea ce privește companiile care produc vaccinul, ceea ce, la rândul său, ar putea influența ce alte țări au acces la drepturile de producție. De asemenea, ar asigura un drept aproape neîngrădit de a licenția tehnologia, ceea ce ar putea aduce milioane de dolari în trezoreria federală.
Lupta vine pe fondul unei frustrări crescânde a guvernului SUA, din cauza eforturilor limitate ale companiei Moderna de a duce vaccinul în țările mai sărace. Compania, care nu a scos anterior un alt produs pe piață, a primit aproape 10 miliarde de dolari finanțare de la contribuabili pentru a dezvolta vaccinul, a-l testa și a furniza doze guvernului federal.
Moderna recunoaște implicarea agenției, dar, legal, a fost nevoită s-o excludă
„NIH nu este de acord cu acordarea statutului de inventator companiei Moderna”, spune Kathy Stover, purtătorul de cuvânt al Institutului Național pentru Alergie și Boli Infecțioase, filiala institutelor care supraveghează cercetarea vaccinurilor. „Omiterea inventatorilor NIH din cererea principală de brevet privează agenția de un drept de coproprietate”.
O purtătoare de cuvânt a companiei, Colleen Hussey, spune că Moderna „a recunoscut tot timpul rolul substanțial pe care NIH l-a jucat în dezvoltarea vaccinului Moderna”. Dar compania era obligată legal să excludă agenția din aplicația de bază, deoarece „doar oamenii de știință de la Moderna au proiectat” vaccinul, completează ea.
Oamenii de știință familiarizați cu situația spun că este ca pe o trădare din partea companiei Moderna, care a primit 1,4 miliarde de dolari pentru a dezvolta și testa vaccinul și alte 8,1 miliarde de dolari pentru a oferi țării o jumătate de miliard de doze. John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Cornell, a numit-o o chestiune de „echitate și moralitate la nivel științific”, adăugând: „Aceste două instituții lucrează împreună de patru sau cinci ani”.
„Control exclusiv”
Deși nu a recunoscut public ruptura până acum, administrația Biden și-a exprimat frustrarea legată de faptul că Moderna nu a făcut mai mult pentru a oferi vaccinul națiunilor mai sărace, chiar dacă obține profituri uriașe.
Dacă oamenii de știință de la NIH ar fi numiți co-inventatori, agenția nu ar avea nevoie de permisiunea Moderna pentru a-l acorda altor companii sau organizații, spun experții în dreptul brevetelor. Teoretic, asta ar putea ajuta la extinderea ofertei de vaccin Moderna.
„Moderna vrea proprietatea și controlul exclusiv asupra acestui brevet”, spune Christopher Morten, expert în dreptul brevetelor farmaceutice la Columbia Law School. „Vor să fie singura organizație care decide unde este produs mRNA-1273, cine îl produce, la ce preț este vândut. Iar coproprietatea brevetului este o amenințare la adresa acestui control.”
Sursa: New York Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook