Epidemia Covid a dat guvernelor ocazia să impună restricții fără precedent asupra libertății de exprimare, avertizează ONG-ul Amnesty
Multe guverne din întreaga lume au profitat de pandemie de pentru a pune în practică obstacole „fără precedent” în calea libertății de exprimare, spune ONG-ul Amnesty International. Combinate cu un val de dezinformare, măsurile represive au împiedicat adesea populația să aibă acces la informații exacte despre coronavirus, ceea ce era esențial pentru a le permite să reacționeze corect la începutul pandemiei, subliniază organizația pentru drepturile omului.
„Pe tot parcursul pandemiei, guvernele au lansat un atac fără precedent asupra libertății de exprimare”, declară Rajat Khosla, oficial al organizației. „Au fost vizate rețelele de comunicare: platformele de socializare au fost cenzurate, canalele mass-media închise”, adaugă el, iar „jurnaliștii și profesioniștii din domeniul sănătății au fost reduși la tacere”. Pentru Amnesty, lipsa informațiilor a reprezentat un „factor” care a înrăutățit bilantul pandemiei, care se apropie acum de cinci milioane de decese. Amnesty International citează în special cazul Chinei, în care au fost deschise peste 5.000 de anchete penale începând cu februarie 2020 împotriva persoanelor acuzate că „au fabricat și au răspândit în mod intenționat informații false și dăunătoare” cu privire la natura și amploarea epidemiei.
Pedepse și sancțiuni în mai multe state din lume
În Tanzania, guvernul fostului președinte John Magufuli, care a minimizat în mod constant impactul coronavirusului și a refuzat să ia măsuri pentru stoparea pandemiei, a promulgat legi care interzic și pedepsesc „știrile false”, în special pentru a restricționa activitatea mass-media.
În Nicaragua, autoritățile au adoptat o legislație care vizează combaterea criminalității cibernetice și care le permite să-i „pedepsească pe cei care critică politicile guvernamentale” și „să suprime libertatea de exprimare”.
În Rusia, o lege care sancționează sever diseminarea informațiilor false despre coronavirus va rămâne în vigoare odată cu finalizarea pandemiei, avertizează Amnesty International.
Pe lângă guverne, ONG-ul din Londra a criticat și platformele digitale, despre care spune că nu fac suficient pentru a combate dezinformarea. „Este din ce în ce mai dificil ca oamenii să își formeze o opinie pe deplin informată și să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor”, spune Amnesty. Informațiile exacte sunt totuși „cruciale pentru combaterea ezitării în fața vaccinului”.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook