Un nou descendent al variantei Delta circulă în Marea Britanie. Mutația face coronavirusul mai transmisibil
Oamenii de știință urmăresc atent un descendent al tulpinii Delta, care este responsabil pentru o proporție tot mai mare de cazuri de Covid-19 în Marea Britanie și ar putea fi mai infecțios decât varianta Delta. Subvarianta AY.4.2 a fost recunoscută recent de virusologii care urmăresc evoluția genetică a Delta, însă reprezintă deja aproape 10% din cazurile din Marea Britanie. Prevalența sa crește rapid, deși nu la fel de rapid ca în cazul variantei Delta, care a ajuns în Marea Britanie din India, la începutul acestui an.
Doi experți – Jeffrey Barrett, director al Inițiativei de Genomică Covid-19 de la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, și Francois Balloux, director al Institutului de Genetică din London College – au declarat că AY.4.2 pare a fi cu 10-15% mai transmisibilă decât varianta originală Delta, care a ajuns să domine epidemie din întreaga lume.
Dacă dovezile preliminare sunt confirmate, AY.4.2 poate fi cea mai infecțioasă tulpină de coronavirus de la începutul pandemiei, crede Balloux. „Dar trebuie să fim atenți în această etapă”, adaugă el. „Marea Britanie este singura țară în care s-a răspândit în acest fel și nu aș exclude creșterea sa ca fiind un eveniment demografic întâmplător”.
Unii experți din SUA au legat apariția AY.4.2 de nivelurile foarte ridicate de cazuri Covid, spitalizări și decese din Marea Britanie – mult peste cele înregistrate în alte părți din Europa de Vest.
Marea Britanie a anunțat luni un total zilnic de 49.156 de noi cazuri Covid, cel mai mare număr din iulie. Media din ultimele șapte zile a fost cu 16% mai mare decât în săptămâna precedentă.
„Evident, vom urmări atent cazurile”, a spus purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson. „Am știut întotdeauna că următoarele luni vor fi dificile. Programul de vaccinare va continua să fie prima noastră linie de apărare, împreună cu noi tratamente, teste și sfaturi de sănătate publică.”
Delta Plus
Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), a scris pe Twitter duminică: „Avem nevoie de cercetări urgente pentru a ne da seama dacă acestă tulpină „Delta Plus” este mai transmisibilă sau poate evita imunitatea oferită de vaccin”.
Experții din Marea Britanie spun că cercetările sunt deja în curs. Barrett a adăugat: „Deși [AY.4.2] poate îngreuna lucrurile, nu explică recenta creștere a cazurilor din Marea Britanie”.
Coronavirusul este mai răspândit în Marea Britanie, în principal din cauza accentului redus care se pune pe măsuri precum purtarea măștii, distanțarea socială, ventilația și munca de acasă.
Mutații întâlnite și în trecut
AY.4.2 este una dintre cele 45 de sub-linii descendente din Delta care au fost înregistrate în întreaga lume. Poartă două mutații caracteristice în proteina spike cu care virusul infectează celulele umane, numite Y145H și A222V.
Ambele mutații au fost înregistrate individual în descendențele anterioare ale coronavirusului, dar nu este clar de ce ar putea face Delta mai infecțioasă. „Nu sunt candidați evidenți pentru evadarea imunitară, transmisibilitate crescută sau virulență mai mare”, spune el.
Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge, crede că este greu de prezis efectul mutațiilor individuale asupra comportamentului viral, deoarece afectează forma și comportamentul proteinei spike într-un mod pe care oamenii de știință nu îl înțeleg încă.
Varianta Alpha, care s-a răspândit rapid în Marea Britanie anul trecut, a fost cu aproximativ 50% mai transmisibilă decât virusul original de la Wuhan, iar Delta a adăugat alte 60 de procente față de Alpha. AY.4.2 nu va adăuga transmisibilitate la o astfel de scală, menționează Gupta.
Sursa: Financial Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook