Covid-19| Imunitatea obținută după vindecare este puternică, dar politicienii par să se teamă să recunoască
de Marty Makary, pentru Washington Post
Marty Makary este profesor la Școala de Medicină Johns Hopkins și la Școala de Sănătate Publică Bloomberg, redactor-șef al Medpage Today și autor al cărții „Prețul pe care îl plătim: ce a stricat sistemul medical american – și cum să rezolvăm”.
Este în regulă să emiți o ipoteză științifică incorectă. Dar când date noi dovedesc că este greșită, trebuie să te adaptezi. Din păcate, mulți lideri politici și oficiali din domeniul sănătății publice au promovat prea mult timp ipoteza potrivit căreia imunitatea naturală nu oferă protecție fiabilă împotriva Covid-19 – o afirmație care este dezmințită prin mijloace științifice.
Peste 15 studii demonstrează puterea imunității dobândite în urma infectării cu SARS-Cov-2. Un studiu pe 700.000 de persoanem efectuat în Israel în urmă cu două săptămâni, arată că persoanele care au fost bolnave de Covid au avut o probabilitate de 27 de ori mai mică de a se reinfecta și de a dezvolta o formă simptomatică a bolii.
Rezultatele au fost confirmate de un studiu realizat în iunie de Cleveland Clinic, pe lucrători din domeniul sănătății (care sunt adesea expuși la virus), în cadrul căruia niciunul care a fost testat anterior pozitiv pentru Covid nu s-a reinfectat.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că „pentru persoanele care au fost anterior infectate cu SARS-CoV-2 există o probabilitate mică să aibă vreun beneficiu după vaccinarea anti-Covid”.
Datele științifice sugerează că imunitatea naturală este la fel de eficientă sau mai eficientă decât imunitatea indusă de vaccin. De aceea este atât de frustrant faptul că administrația Biden a susținut în repetate rânduri că imunitatea conferită de vaccinuri este preferabilă imunității cauzate de infectarea naturală, așa cum a declarat directorul NIH, Francis Collins. Respectarea rigidă a unei teorii învechite se reflectă și în strategie anunțată de președintele Biden, potrivit căreia companiile mari trebuie să solicite angajaților să se vaccineze sau să se supună testelor regulate, indiferent dacă fost infectați anterior.
Teama că oamenii vor alege infectarea
Unul dintre motivele pentru care oficialii din domeniul sănătății se tem să recunoască eficacitatea imunității naturale este că asta îi va determina pe unii să aleagă infectarea în locul vaccinarii. Este o preocupare legitimă. Dar îi putem încuraja pe oameni să se vaccineze, fiind totuși sinceri cu privire la date. În experiența mea clinică, am descoperit că pacienții sunt extrem de înțelegători în privința datelor, dacă ești cinsti și transparent cu ei. Însă, atunci când a fost pusă întrebarea: „M-am vindecat de Covid, este absolut esențial să mă vaccinez?” mulți oficiali din domeniul sănătății publice au lăsat deoparte datele și au răspuns cu „da”, chiar dacă studiile au arătat că reinfectările sunt rare și adesea asimptomatice sau ușoare, atunci când apar.
Poziția actuală a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor cu privire la vaccinarea copiilor respinge, de asemenea, beneficiile imunității naturale. Los Angeles County School District a introdus recent obligația vaccinării pentru copiii cu vârste peste 12 ani și care doresc să participe fizic la cursuri, nu online. Dar tinerii sunt mai puțin susceptibili de a suferi simptome severe sau de lungă durată de la Covid-19 decât adulții și au prezentat complicații cardiace rare din cauza vaccinurilor.
Reconstruirea încrederii publice
Ipoteza incorectă care afirma că imunitatea naturală nu este de suficienta a dus la pierderea a mii de vieți, la complicații evitabile provocate de vaccin și a afectat credibilitatea oficialilor din domeniul sănătății publice. Liderii noștri ar trebui să recunoască faptul că ipoteza pe care au trâmbițat-o în mod repetat nu numai că este greșită, dar poate fi dăunătoare. Oficialii din domeniul sănătății ar face un pas important în reconstruirea încrederii publice dacă și-ar schimba poziția față de imunitatea naturală, după ce au arătat atâta ostilitate față de această idee.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook