Zeci de femei au fost abuzate sexual de angajați ai OMS, în timpul epidemiei de Ebola. „Îmi pare rău”, spune Tedros Ghebreyesus
O comisie independentă de anchetă a presupuselor violențe sexuale comise de angajații Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Democrată Congo (RDC) denunță deficiențe grave. Este vorba atât „eșecuri structurale”, cât și „neglijență individuală”. Cazul a rămas aproape neobservat în trecut.
Sex pentru locuri de muncă
Scandalul a izbucnit în septembrie 2020 grație publicării unei investigații jurnalistice de către agenția New Humanitarian și Thomson Reuters Foundation.
Zeci de femei au fost exploatate sau abuzate sexual de lucrătorii din domeniul umanitar, inclusiv cei ai OMS, în timpul epidemiei de Ebola din estul RDC. Presupusele victime au fost manipulate de bărbați care le-au oferit un loc de muncă în schimbul sexului. Acuzațiile au fost confirmate printr-o nouă anchetă, de această dată la cererea OMS.
„Toată lumea a întreținut relații sexuale în schimbul a ceva. A fost foarte obișnuit. Mi s-a propus chiar să fac sex dacă doresc să obțin un bazin cu apă pentru a mă spăla în tabăra unde am fost cazată în timpul crizei Ebola”.
„Lipsă totală” de raportare
Comisia independentă, care a intervievat zeci de femei, a stabilit că presupusele victime erau femei vulnerabile cărora li s-au promis locuri de muncă sau au fost exploatate sexual pentru a-și păstra job-urile. Abuzurile sexuale au fost comise de lucrători sau colaboratori recrutați în Congo în timpul epidemiei de Ebola, dar nu numai. Membrii internaționali ai OMS au fost de asemenea implicați și, în toate cazurile, a existat „o lipsă totală” de raportare a cazurilor. În cauză, „eșecuri structurale” și „neglijență personală”. Astfel, timp de aproape doi ani, femeile vulnerabile cu vârste cuprinse între 13 și 43 de ani au trebuit să treacă prin „experiențe degradante”.
„Îmi pare rău, îmi pare rău pentru ceea ce v-au făcut oamenii care au fost angajați de OMS pentru a vă servi și a vă proteja”, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.
Sancțiuni?
Dincolo de scuzele președintelui OMS Tedros Ghebreyesus și ale apropiaților săi, organizația promite „consecințe grave” presupușilor autori ai abuzurilor sexual. Comisia a identificat 83 dintre ei, dintre care 21 erau angajați ai OMS. De la publicarea raportului, patru au fost concediați, iar celor cu contracte pe termen scurt li s-a interzis o eventuală colaborare în viitor.
OMS se angajează, de asemenea, să transmită acuzațiile de viol către autoritățile naționale din RDC și către alte țări de origine ale presupușilor autori. În acest stadiu, nu exista nicio condamnare legală a autorilor atacurilor, iar presupuselor victime nu au fost despăgubite.
Sursa: France TV Info
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook