Israel: Primii vaccinați, dar și primii care pregătesc o nouă izolare
Premierul israelian Naftali Bennett. Foto: AP
După ce a câștigat accesul timpuriu la vaccinul Pfizer/BioNTech, în schimbul datelor cu privire la modul în care serul acționează asupra cetățenilor, Israelul a devenit un indicator atent urmărit privind direcția în care se îndreaptă economiile dezvoltate puternic vaccinate.
După câteva luni de euforie, datele din Israel sunt îngrijorătoare. Ministerul israelian al Sănătății transmite că eficacitatea vaccinurilor a scăzut cu 30 de procente – de la 94% împotriva infectărilor asimptomatice împotriva variantei Alpha, dominante la acea vreme, până la 64% pentru varianta Delta.
Pe măsură ce numărul noilor infectări a crescut, aceeași tendință a urmat-o și cel al spitalizărilor. Chiar dacă cei nevaccinați aveau șanse de cinci până la șase ori mai mari să dezvolte forme grave, protecția oferită de vaccin a scăzut cel mai mult pentru cei mai în vârstă – cei mai vulnerabili – care au primit primele doze încă din decembrie.
Oficialii din domeniul sănătății spun că cel puțin 5.000 de paturi de spital vor fi ocupate până la începutul lunii septembrie.
Măsuri suplimentare: a treia doză și creșterea capacității spitalelor
Premierul Naftali Bennett, confruntat cu perspectiva unui nou blocaj, a pregătit un plan de urgență de 770 milioane dolari pentru a dubla capacitatea spitalelor.
Guvernul încearcă să amortizeze lovitura. Pe 1 august a început să ofere cetățenilor peste 60 de ani o a treia doza a vaccinului Pfizer, lansându-și propriul experiment de sănătate publică. „Trebuie să creștem capacitatea spitalelor, pentru a câștiga timp până când campania de vaccinare intră în vigoare și începe să oprească focarul”, spune Bennett.
Până în prezent, 775.000 de persoane au primit o a treia doză, iar medicii spun că numărul de anticorpi crește la câteva zile după injectare. Începând din acest weekend, persoanelor peste 50 de ani li se va oferi o a treia doza.
Pentru israelieni, dozele de rapel reprezintă o avertizare că se află încă la frontiera vaccinărilor împotriva Covid. Au sărbătorit când au fost primii care au fost imunizați, deoarece blocajele s-au încheiat în martie.
Acum, ei sunt primii care experimentează limitele vaccinului și primii care acceptă un lucru inevitabil, îndelung șoptit – doze de rapel regulate, pentru a rămâne protejați.
Sursa: Financial Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook