OMS: Variantele SARS-Cov-2 vor fi numite după constelații, după ce epuizăm literele alfabetului grecesc
Maria Van Kerkhove. Foto: AP
Noile variante ale coronavirusului ar putea fi numite după constelații odată cu epuizarea literelor alfabetului grecesc, sugerează un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Într-un interviu pentru The Telegraph, Maria Van Kerkhove, director tehnic al OMS pe problema Covid-19, a declarat că agenția ONU pentru sănătate caută deja la noi nume pentru mutații, pe fondul temerilor că vor exista mai multe variante decât cele 24 de litere ale alfabetului grecesc.
Sistemul a fost introdus la sfârșitul lunii mai și până acum au fost denumite 11 mutații: patru variante de îngrijorare, inclusiv Delta și Beta; patru variante de interes, precum Eta și Lambda; plus Epsilon, Zeta și Theta, considerate a fi „de interes”.
Deoarece coronavirusul continuă să sufere mutații, este posibil să existe mai multe tulpini decât literele disponibile.
Zodiacul tulpinilor
Dr. Van Kerkhove spune că sunt luate în calcul constelațiile drept sursă de nominalizare, sugerând că am putea avea variante cunoscute sub numele de Berbec, Gemeni sau Orion.
Mai multe alternative au fost deja respinse, inclusiv zeii și zeițele grecești – parțial din cauza preocupărilor legate de pronunție.
„Vom termina alfabetul grecesc, dar identificăm deja următoarea serie de nume.”
„De fapt, luăm în considerare constelațiile”, adaugă ea.
Mutațiile care ar putea evita vaccinul produc îngrijorare
Eforturile de urmărire a noilor variante se intensifică pe tot globul, pe fondul îngrijorării că ar putea apărea o mutație capabilă să evite vaccinurile existente.
„Este o amenințare reală”, crede Van Kerkhove. „Este cu siguranță posibil să avem mutații care să se sustragă contramăsurilor noastre.”
Rămân „puncte oarbe” deschise în rețeaua globală de supraveghere, o mare parte a lumii bazându-se încă pe testarea parțială și capacitatea limitată de secvențiere – în special în Africa și anumite regiuni din America de Sud, avertizează ea.
„Punctele noastre oarbe se reduc, dar mai este un drum lung de parcurs. Încercăm să valorificăm energia, expertiza, capacitățile și finanțarea lumii – pentru că există o mulțime de bani în acest domeniu – pentru a ne asigura că susținem și dezvoltăm ceea ce am început.
Sursa: The Telegraph
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook