Supraponderalitatea, chiar la cote reduse, contribuie decisiv la dezvoltarea formelor severe de Covid. Tinerii sunt mai afectați
Cercetătorii în epidemiologie, nutriție și sănătate publică de la Universitatea din Oxford au comparat numărul de forme severe și decese în funcție de IMC (indicele de masă corporală). Ei susțin că până și o ușoară creștere peste media de 23 aplifică riscul.
Știam deja că obezitatea (deci un IMC mai mare de 30 kg/m²) reprezintă un factor de risc pentru formele severe de Covid-19. Dar studiul (realizat prin analiza datelor care provin de la aproximativ 9 milioane de englezi) a analizat situațiile intermediare, pentru a încerca să identifice de la ce nivel de supraponderalitate crește riscul.
Studiul, publicat în The Lancet, dezvăluie că nivelul este mult mai scăzut decât se aștepta. O persoană este considerată supraponderală când înregistrează un IMC mai mare de 25 (greutatea ideală este între 19 și 25). Cercetătorii concluzionează că riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 începe să crească dacă IMC este mai mare de 23, un nivel care nu este asociat cu riscuri precum diabetul. Riscul devine din ce în ce mai important pe măsură ce IMC crește.
A fi supraponderal este un factor în sine
„Chiar și o mică creștere a IMC peste 23 kg/m², este un factor de risc”, detaliază studiul. Persoanele supraponderale, chiar și cele fără alte comorbidități, prezintă un risc substanțial mai mare de spitalizare și internare la terapie intensivă, dar și de deces, din cauza Covid-19.
De asemenea, riscul crescut legat de supraponderalitate este statistic „mai mare la tineri (20 până la 39 de ani) decât la persoanele în vârstă (peste 80 de ani)”. Asta nu înseamnă că tinerii sunt mai expuși decât cei mai în vârstă la riscul formelor severe, ci că factorul legat de greutate devine din ce în ce mai puțin important pe măsură ce avansează în vârstă (dar se declanșează alti factori de risc cunoscuți).
Sursa: France Inter
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook