India| Varianta „dublu-mutant” a coronavirusului amplifică epidemia într-un ritm alarmant. Peste 200.000 de cazuri zilnice
De la jumătatea lunii martie, numărul infectărilor și deceselor Covid-19 din India a crescut exponențial: peste 200.000 de cazuri zilnice au fost raportate în ultima săptămână în țara cu 1.393 miliarde de locuitori. Confruntați cu reluarea epidemiei, oamenii de știință analizează o anumită variantă: B.1.617, numită și varianta indiană. Prezintă o dublă mutație, despre care are unii experți spun că ar putea avea capacități de transmisie mai mari și o rezistență crescută la vaccinuri.
Cum apar variantele?
Apariția variantelor este ceva normal în contextul epidemiei: SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN, organisme care evoluează în timp. Mecanismele pe care le folosesc pentru a-și copia ARN-ul, pentru a se multiplica, fac destul de multe greșeli, creând mutații. Majoritatea sunt inofensive, unele se pot dovedi fatale pentru virus, iar câteva pot prezenta beneficii evolutive, ceea ce va permite virusului să funcționeze mai bine: poate deveni mai contagios, spre exemplu. Cu cât o variantă funcționează mai bine în comparație cu altele, cu atât va deveni mai răspândită. Este cazul variantei britanice, spre exemplu, care a devenit principala tulpină care circulă în mai multe țări europene. Comunitatea științifică clasifică variantele în funcție de capacitatea lor de a se dezvolta:
– „Variant of Interest” (VoI) – este o variantă nou identificată, care pare să formeze focare epidemiologice, dar pentru care nu cunoaștem capacitatea de contaminare sau agresivitatea.
– „Variant of Concern” (VoC) – o variantă care s-a dovedit științific a fi mai contagioasă și care provoacă forme mai severe.
– „Variant of High Consequence”- variantă care duce la cazuri mai grave, la un număr mai mare de spitalizări și prezintă rezistență la tratamente și vaccinuri.
„Dublul mutant”
Varianta indiană, care a fost identificată la sfârșitul lunii decembrie, este încă în categoria VoI, deoarece „nu s-a dovedit încă o rată mai mare de contagiozitate”, transmite guvernul indian. Tulpina B.1.617 este numită și „dublu mutant”, deoarece poartă două mutații. Mutațiile multiple nu sunt deloc rare: variantele braziliene și sud-africane, de exemplu, poartă trei mutații la nivelul proteinei spike, proteina membranară care permite virusului să se atașeze și să infecteze celulele gazdă.
Varianta indiană poartă mutațiile E484Q și L452R. Acestea au fost observate anterior separat, dar niciodată împreună, la aceeași variantă, potrivit lui Jesse Bloom, profesor de genomică la Universitatea din Washington, intervievat de Bloomberg. Se știe că ambele mutații scad puterea anticorpilor în fața virusului. De altfel, mutația L452R crește contagiozitatea cu 20%, motiv pentru care acest „dublu mutant” este îngrijorator.
Potrivit autorităților indiene, dubla mutație a fost găsită și în alte țări, cum ar fi Australia, Germania, Regatul Unit și Belgia (mai puțin de 1% din infectări, la sfârșitul lunii martie). Dar, în India, noua variantă pare să ia aploare: deși a reprezentat doar câteva procente din totalul contaminărilor raportate în ianuarie, acum constituie jumătate din infectări, conform cifrelor raportate de platforma Outbreak.
Sursa: RTBF
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook