UE| Certificatul de sănătate care facilitează libera circulație va fi introdus la finalul lunii iunie, anunță oficialii de la Bruxelles
Comisia Europeană își propune ca certificatul de sănătate destinat să faciliteze libera circulație în UE să intre în vigoare la sfârșitul lunii iunie. „Vrem să introducem acest sistem la sfârșitul lunii iunie”, a spus comisarul european Didier Reynders în fața Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului. Parlamentul European se bazează pe adoptarea proiectului de regulament în timpul sesiunii sale plenare din perioada 7-10 iunie.
Va fi necesar să se negocieze cu statele membre asupra „certificatului verde” propus de Comisie, destinat să faciliteze călătoriile europenilor prin certificarea faptului că au fost vaccinați împotriva Covid-19, au un test PCR negativ sau sunt imunizați în urma unei infectări. Astfel vor putea evita măsurile restrictive impuse în țara de destinație (carantină, test). În ceea ce privește implementarea tehnică, „vrem să implementăm un proiect pilot la începutul lunii iunie”, a declarat comisarul belgian, responsabil pentru libera circulație în UE.
Anumite decizii rezervate statelor
Regulamentul stabilește un cadru european armonizat, în timp ce unele țări din UE sau din spațiul Schengen au început deja să introducă astfel de certificate. Comisarul UE a reamintit că documentul, care va fi disponibil digital sau pe hârtie, va fi temporar, până când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara epidemia încheiată. Unii europarlamentari au solicitat un termen fix.
Reynders a subliniat că utilizarea certificatului în alte scopuri, în afară de facilitarea libertății de circulație, revine statelor membre, dar că acestea ar trebui să facă demersurile într-un cadru legal, care respectă legislația europeană, în special în ceea ce privește datele cu caracter personal.
El a spus că proiectul de certificat conține „un set limitat de informații”, „mai mic” decât cele necesare pentru certificatul de vaccinare al OMS. „Soluția tehnică preconizată […] nu va necesita crearea unei baze de date centralizate la nivelul UE”, a subliniat el.
Sursa: Le Parisien
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook