N-ai de ce să te temi de 5G, spun autoritățile britanice
Dezvoltarea explozivă a tehnologiei și folosirea ei permanentă în viața de zi cu zi a atras numeroase întrebări cu privire la efectele acesteia asupra sănătății umane. Implementarea tehnologiei de telecomunicații 5G aduce cu sine o serie de îngrijorări.
Este radiația 5G periculoasă?
Autoritățile britanice care monitorizează câmpurile electromagnetice susțin că nu avem de ce să ne temem. Noua tehnologie este sigură și nu aduce riscuri pentru sănătatea umană, potrivit celor mai recente teste realizate în UK, scrie bbc.com.
De la o generație la alta, crește capacitatea telefonului de a transmite și recepta date mobile. Practic, cu tehnologia 5G poți descărca un film obișnuit în mai puțin de o secundă. Cu 5G obținem o conectivitate mai bună, dar mai ales o viteză mai mare de transfer pentru datele mobile. Crește viteza de descărcare și în același timp se reduce semnificativ latența, scad timpii de răspuns și timpii morți necesari încărcării unor date. Asta înseamnă o experiență de gaming sau de video streaming mai plăcută.
Tehnologia 5G va opera la frecvențe electromagnetice mai înalte, de până la 70 Ghz. Această trecere la o lungime de undă mai înaltă față de tehnologiile predecesoare este motivul principal de îngrijorare. Deși frecvența radiației electromagnetice va crește, în realitate spectrul radiației electromagnetice este foarte larg.
Odată cu creșterea frecvenței, scade distanța de propagare. Prin urmare, pentru a oferi publicului conectivitate la viteze 5G, se impune creșterea puterii de emisie prin creșterea numărului de antene (sau turnuri) 5G, în special în zonele dens populate, cu un număr mare de utilizatori. Criticii atrag atenția că acest demers va genera un câmp de radiație electromagnetică mai intens decât până acum și posibil mai periculos pentru sănătate.
Experții în telecomunicații din Marea Britanie spun că acest argument este fals. Vor exista mai multe antene pentru a asigura transmiterea corectă a semnalului la viteze 5G. Însă numărul mai mare de antene 5G înseamnă că fiecare din aceste antene va putea fi operată la o capacitate semnificativ mai mică comparativ cu puterea de operare necesară pentru a transmite semnalul 4G la distanțe mai mari. Prin urmare, nivelul radiațiilor la care vom fi expuși ar trebui să fie mai mic, nu mai mare.
Foto Pixabay
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook