Ilustratorul Patrice Reytier lansează o serie de benzi desenate cu Emil Cioran. „Paris, orașul ideal pentru a-ți rata viața”
Pierre Alechinsky a fost cel care, în 1978, a avut ideea să-i ceară prietenului său Emil Cioran, unul dintre marii solitari ai secolului al XX-lea alături de Michaux sau Beckett, patru aforisme, precum „mici pilule”, pentru o lucrare de bibliofil. Așa a apărut Schismes, publicat de Maeght. Însă scriitorul, poetul, moralistul, filosoful a predat cincisprezece texte, la alegerea pictorului. Acesta le-a încredințat ulterior ilustratorului Patrice Reytier, care le-a pus în benzi desenate, adăugând alte șaizeci și cinci, nepublicate, preluate din arhivele Cioran depuse la CNL sau din corespondența sa. Rezultatul a fost pre-publicat în 2017 în La Nouvelle Quinzaine littéraire, într-un foileton. Liniile clare ale lui Reytier fac minuni cu aforismele lui Cioran, cizelate, pietroase, uneori ca un haiku: „Imaginați-vă… monologul unei hiene”.
Locuind la Paris din 1937, scriindu-și toată lucrarea în franceză din 1949, dar rămas apatrid și fără să ceară niciodată cetățenia franceză, românul (1911-1995) a menținut relații ambigue cu orașul său adoptiv. Puține lucruri au fost favorabile în ochii mizantropului de pe Rive Gauche, pe care desenatorul Reytier îl plimbă acum prin Grădinile Luxemburg, de-a lungul cheilor Senei, la Notre-Dame și chiar, în cele din urmă, la Montmartre, unde i-a desenat și un interlocutor care ar putea fi un autoportret al autorului benzilor desenate…
Putem trăi doar la Paris? „Orașul ideal pentru a-ți rata viața”, răspunde Cioran.
„Cei care ignoră digestiile dificile nu vor cunoaște niciodată accesele melancoliei și farmecul lor distructiv”.
„Calea pe care a trebuit să o parcurgă un spermatozoid pentru a ajunge la Requiemul lui Mozart”.
Scris pe o carte de vizită: Emil Cioran, „expert în detestarea vieții…”
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook