Sute de mii de indieni își spală păcatele în Gange, iar masca și distanțarea ar fi în plus. „Credința este mai puternică decât pandemia”
Autoritățile din Haridwar, Uttarakhand (nordul Indiei), așteaptă 2,5 milioane de oameni pentru Maha Shivratri, procesiunea care presupune scăldatul în apele sacre ale fluviului Gange. Sărbătoarea este parte a festivalului Kumbh Mela, care a început pe 13 februarie și durează 48 de zile. Alte două băi sacre vor avea loc până la sfârșitul festivităților, clasificate drept patrimoniu cultural imaterial al umanității de Unesco.
Înainte de zori, sute de mii de bărbați, femei și copii s-au înghesuit pe țărm pentru a se cufunda în apa vie, a cânta și a împrăștia flori, ca ofrandă.
Procesiunile a sute de sadhus – asceți cu trupuri acoperite doar de cenușă – în direcția apelor din Gange au fost în centrul atenției generale, înainte de scufundarea lor în râu, constituind un moment foarte puternic al festivalului. Pentru hinduși, scăldatul în râul sacru purifică păcatele și oferă mântuire.
Potrivit mitologiei hinduse, zeii și demonii au purtat un război pentru un ulcior sacru, Kumbh, care conținea elixirul nemuririi. Câteva picături au scăpat în patru locuri diferite care, în zilele noastre, găzduiesc aceste festivități alternativ.
Ultimul pelerinaj, care a avut loc în Prayagraj, vechiul Allahabad din sudul Uttarakhand, în 2019, a adunat 55 de milioane de oameni pe parcursul celor 48 de zile.
– Test Covid negativ –
Din cauza pandemiei, guvernul a redus dimensiunea Kumbh Mela în acest an, pentru care, teoretic, sunt necesare teste Covid-19 negative.
Autoritățile orașului au reamintit că purtarea unei măști este obligatorie și că distanța fizică trebuie menținută, îar sute de voluntari au stropit pelerinii cu dezinfectanți. Dar măștile apar rar pe figurile participanților.
„Nu există frică de pandemie și oamenii se mișcă liber. India a învins deja boala și nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat pentru AFP Nitesh Kumar, un pelerin în vârstă de 31 de ani.
„Aștept această zi de ani de zile, dar, din cauza pandemiei, am crezut că va fi anulată. Credința noastră este mai puternică decât pandemia”, a spus un alt participant, Rishab.
India a înregistrat peste 11 milioane de cazuri Covid-19, și este a doua cea mai afectată țară din lume, cu peste 160.000 de decese.
Joi au fost înregistrate aproape 23.000 de noi infectări, o scădere accentuată față de vârful de aproape 100.000 de cazuri zilnice atins în septembrie. Pe de altă parte, numărul este dublu față de luna ianuarie.
Sursa: L’Express
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook