Covid-19| Intervențiile chirurgicale nu sunt recomandate în următoarele șase săptămâni de la infectare
Grupul CovidSurg, un colectiv de chirurgi din toată lumea, a publicat un studiu în revista internațională Anesthesia: după o infectare cu SARS-Cov-2, nu este recomandată o intervenție chirurgicală în următoarele șapte săptămâni. Studiul, care se bazează pe date colectate de la peste 140.000 de pacienți, arată că operarea prea rapidă a pacienților vindecați de Covid crește riscul de deces postoperator de 2,5. După a șaptea săptămână riscul revine la nivelul standard.
Același grup a demonstrat primăvara trecută că intervențiile chirurgicale în cazul pacienților infectați a crescut semnificativ mortalitatea postoperatorie. Dar nu se știa până acum cât timp e necesar să așteptăm – minimum șapte săptămâni, durata care pare rezonabilă. Intervalul este valabil indiferent de vârsta pacientului, de greutatea corporală și de tipul intervenției sau de gravitatea infectării Covid.
Doctorul Alexis Arnaud, coordonatorul francez al studiului și chirurg pediatric la Spitalul Universitar din Rennes, explică: „Numărul pacienților din studiu este foarte mare, ceea ce ne permite să facem o analiză statistică foarte aprofundată. Am realizat că, după o perioadă de șapte săptămâni între diagnosticarea SARS-Cov-2 și intervenția chirurgicală, a existat un risc de deces postoperator similar cu cel al pacienților neafectați de Covid, un risc standard, de ordinul 1,5%”.
Ce trebuie făcut în cazul unei operații urgente
Evident, unele intervenții sunt mai urgente decât altele și poate fi periculos să le amâni. Întârzierea intervenției poate să prezinte, în unele cazuri, mai multe riscuri. Studiul oferă indicii legate de posibilitatea prelungirii termenului.
„Există o gradare a riscului. Cu cât ne apropiem de cele șapte săptămâni, cu atât riscul scade”, explică dr. Alexis Arnaud. „Riscul este mult mai mare dacă operația este realizată între 0 și 2 săptămâni, sau chiar între 4 și 5 săptămâni după infectare. Practic, la 3 sau 4 săptămâni, riscul standard este încă multiplicat de 2 sau 2,5 ori. La 5 săptămâni, riscul este dublu”, spune medicul.
„Deci, în cazul unui pacient pentru care este complicat să așteptăm, avem date foarte clare pentru a estima riscurile și pentru a vedea dacă este recomandat sau nu să amâni operația cu câteva săptămâni”.
Sursa: France Inter
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook