Care este cel mai bun film al tuturor timpurilor? Știu că ai căutat măcar o dată în viață răspunsul la întrebarea asta. Fie și pe Google. Citizen Kane, din 1941, apare cel mai des pe prima poziție în topurile celor mai bune filme din istoria cinema-ului. Nu doar de topuri făcute de critici, ci – mai ales – de regizori de film.
Flashback : 1941. Un tânăr regizor de numai 26 de ani, Orson Welles – care ajunsese un răsfățat al Hollywoodului după o carieră fulminantă în teatru și radio – primește mână liberă din partea unui mare studio american pentru a-și face filmul de debut.
Așa apare Citizen Kane, inspirat din biografia unuia dintre primii moguli ai presei americane, William Randolph Hearst. Filmul ăsta schimbă pentru totdeauna istoria filmului. DoP-ul Gregg Toland vine cu câteva inovații tehnice și cu un stil vizual nemaivăzute până atunci, iar scenaristul Herman J. Mankiewicz cu o copleșitoare structură caleidoscopică a poveștii pe care nimeni nu avusese curajul s-o folosească până atunci.
80 de ani mai târziu, un mare regizor contemporan, David Fincher – sigur ai văzut de la el Seven sau Fight Club – vine și spune în filmul Mank, de pe Netflix, o poveste mai puțin știută din culisele nașterii producției Citizen Kane. POvestea scenaristului Herman J. Mankiewicz, jucat de minunatul Gary Oldman.
De ce ar fi bine să vezi Mank, filmul lui David Fincher ? Pentru că este evocare plină de candoare și umor a Hollywoodului din anii 30’. Pentru că este o satiră acidă la adresa Hollywood-ului de ieri și de azi.
Cu un stil vizual aparte – ce aduce un omagiu imaginii alb-negru din Citizen Kane, David Fincher are fumoasa și nebuneasca ambiție de a încerca să explice fascinația pe care o avem nu doar pentru filme, ci și pentru toți cei implicați în conceperea lor : scenariști, producători, regizori, actori…
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook