Tratamentul anti-Covid administrat lui Trump primește undă verde și în Europa
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis un aviz favorabil pentru utilizarea provizorie a unui mix de doi anticorpi sintetici, tratament produs de compania americană Regeneron, care împiedică agravarea stării pacienților Covid-19. A fost implementat anul trecut, pe bază experimentală, pentru a-l trata pe fostul președinte american Donald Trump. Potrivit EMA, rezultatele preliminare arată că tratamentul cu REGN-COV2 reduce cantitatea virală prezentă în nasul și gâtul pacienților infectați.
O combinație de doi anticorpi monoclonali
Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor susține că a ajuns la concluzia că REGN-COV2 poate fi utilizat ca tratament pentru pacienții „care nu necesită oxigen suplimentar și care nu prezintă un risc ridicat de a evolua către o formă severă de Covid-19”.
REGN-COV2 combină casirivimab și imdevimab, doi anticorpi monoclonali administrați pacienților prin perfuzie, spune EMA. Fabricați în laborator, anticorpii sintetici imită acțiunea anticorpilor produși în mod natural de sistemul imunitar în caz de infectare.
Casirivimab și imdevimab au fost concepuți pentru a ataca proteina S, care formează vârfurile de pe suprafața virusului, spune agenția. Anticorpii se agață de aceste vârfuri, împiedicându-le să se atașeze de celula umană pentru a o infecta.
Mii de tratamente cu anticorpi sunt deja distribuite în Franța
Anunțul a fost făcut după reuniunea lunară EMA din Amsterdam. Autoritatea a recomandat, de asemenea, aprobarea altor șase medicamente, inclusiv primul medicament administrat pe cale orală pacienților cu anumite tipuri de atrofie musculară a coloanei vertebrale, o boală genetică rară și adesea fatală, care provoacă slăbiciune musculară și pierderea progresivă a deprinderilor motrice.
Agenția SUA pentru medicamente (FDA) a acordat autorizații de urgență pentru utilizarea REGN-COV2 în noiembrie. Franța a anunțat, de asemenea, că a distribuit mii de tratamente cu anticorpi monoclonali către spitale.
În schimb, EMA nu a făcut și un anunț cu privire la aprobarea vaccinului Covid-19 de la Johnson & Johnson, care la începutul acestei luni a solicitat autorizație și care aștepta acordul.
Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat până acum trei vaccinuri în UE: cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.
Sursa: BFMTV
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook