OMS cere autorităților de sănătate să trateze cu mai mare atenție cazurile de „Covid pe termen lung”

OMS cere autorităților de sănătate să trateze cu mai mare atenție cazurile de „Covid pe termen lung”

Filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează cu privire la una dintre consecințele Covid-19: simptomele de durată sau „Covid pe termen lung”. Starea prelungită de degradare a sănătății, care afectează în mod nedeslușit un număr semnificativ de pacienți cu Covid-19, trebuie „să fie de cea mai mare importanță”.

„Este o prioritate clară pentru OMS. Și așa trebuie să fie pentru toate autoritățile din domeniul sănătății”, a declarat Hans Kluge, directorul filialei europene a Organizației Națiunilor Unite. El consideră că simptomele pe termen lung sunt prea des privite cu „neîncredere sau lipsă de înțelegere”.

Persoanele cu simptome de durată „trebuie luate în calcul dacă vrem să înțelegem consecințele pe termen lung și vindecarea de Covid-19”, a subliniat el. „Povara este reală și semnificativă: unul din zece pacienți Covid rămâne cu o stare generala proastă timp de 12 săptămâni sau mai mult”.

Oboseală extremă, dificultăți de respirație, tulburări neurologice și cardiace

Dacă unele studii încep să descifreze fenomenul, încă nu știm cu adevărat de ce unii pacienți prezintă simptome precum oboseală extremă, dificultăți de respirație sau tulburări neurologice și cardiace foarte severe timp de câteva luni de la infectare.

OMS Europa cere țărilor și instituțiilor europene să stabilească „o agendă comună de cercetare”, cu colectarea armonizată a datelor.

La începutul lunii februarie, OMS a organizat primul seminar virtual dedicat Covid pe termen lung pentru a găsi o definiție a bolii, a-i da un nume formal și a armoniza metodele de studiu.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook