Vaccin AstraZeneca| Cum a căpătat un renume negativ și de ce îl evită medicii din mai multe țări europene
Sâmbătă, 200 de asistenți medicali, stomatologi și furnizori de servicii medicale au primit câte o doză a vaccinului britanic AstraZeneca într-un centru de vaccinare din Belgia. Problema: aproximativ 50 de oameni programați pentru imunizare nu s-au prezentat, fără să anunțe, potrivit ziarului flamand Het Laatste Nieuws. Așa cum s-a întâmplat în mai multe țări din Europa (în Germania și în Franța, în special), unii medici „evită” vaccinarea cu AstraZeneca, deoarece ar fi „mai puțin eficient”.
1.Primele date arătau o eficiență de 62%
Ca în orice domeniu, există un fel de „război” de comunicare. Pfizer și Moderna s-au descurcat foarte bine, anunțând o eficiență de peste 90% a produsului. Însă primele informații transmise de AstraZeneca arătau o eficiență de „numai” 62%. Dar există două aspecte:
Eficiența de 62% nu presupune că există un risc de 38% de a te îmbolnăvi, ci înseamnă că în grupul care a primit vaccinul în timpul studiului, au existat cu 62% mai puțini pacienți care s-au îmbolnăvit de Covid decât în grupul care a primit un placebo. Iar 62% este considerat, în general, un scor foarte bun pentru alte vaccinuri!
AstraZeneca a putut comunica doar cu privire la rezultatele complete ale studiului, revizuite de experți independenți. Dar, în timpul testelor, și-au dat seama că au obținut o eficiență mult mai bună cu un protocol diferit de cel planificat inițial. Deoarece studiul nu a fost complet, în special în ceea ce privește grupele de vârstă, compania nu au putut publica rezultatele favorabile în timpul primei comunicări.
2.Eficiență 100% împotriva formelor severe, urmând protocolul corect
De atunci, rezultatele au fost confirmate, iar vaccinul AstraZeneca prezintă rezultate similare cu primele două. Cu un interval de 12 săptămâni între cele două doze, vaccinul AstraZeneca are o eficiență de aproximativ 82% pentru formele ușoare sau moderate și 100% împotriva formelor severe, spun specialiștii.
3.Eficacitate limitată pentru persoanele în vârstă? Nu, doar lipsă de date
S-a produs și un sentiment de confuzie, în special în urma informațiilor eronate publicate de presa germană despre lipsa datelor și presupusa lipsă de eficacitate a vaccinului pentru cei cu vârsta peste 55 sau 65 de ani.
Este adevărat că eșantionul pacienților cu vârsta peste 55 de ani a fost considerat prea mic pentru a garanta fiabilitatea vaccinului pentru această grupă de vârstă. Dar nu s-a demonstrat niciodată o lipsă de eficacitate la vârstnici! Pur și simplu, ca măsură de precauție, unele țări au dorit să recomande utilizarea serului pentru cei sub 65 de ani (în Germania) sau 55 de ani (în Belgia).
Organizația Mondială a Sănătății nu a exprimat nicio rezervă cu privire la utilizarea vaccinului pentru persoanele peste 65 de ani.
Potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea din Edinburgh, Scoția, vaccinul AstraZeneca ar avea chiar o eficacitate satisfăcătoare pentru persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste. Condus de profesorul Aziz Sheikh, studiul a evaluat efectul vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer asupra a 1,4 milioane de persoane din Scoția. După patru săptămâni, a existat o reducere a riscului de spitalizare de 94% pentru vaccinul AstraZeneca și de 81% pentru cei cu vârsta peste 80 de ani.
Sursa: RTBF
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook