Noile variante ale SARS-Cov-2 nu prezintă un risc mai mare pentru copii, conform cifrelor raportate recent
Sunt copiii mai susceptibili de a contracta coronavirusul după apariția noilor variante, în special a celei detectate în Marea Britanie? Potrivit cercetătorilor britanici, „îi afectează mai mult pe cei cu vârsta sub 20 de ani”. Au observat, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, o creștere a circulației virusului în rândul tinerilor de 13-17 ani”.
În Franța, au fost deja lansate mai multe alerte. Mai întâi în regiunea de est, unde aleșii locali au cerut guvernului, fără succes, să prelungească vacanțele școlare cu o săptămână, după o răspândire mai largă a variantelor sud-africane și braziliene.
La începutul săptămânii, profesioniștii din domeniul sănătății au cerut „închiderea tuturor școlilor” timp de o lună. Ei au adus drept argument „creșterea constantă a numărului de infectări, care a determinat suspendarea cursurilor în mai multe clase”. Potrivit datelor Ministerului Educației Naționale, 1.599 de clase sunt închise în prezent, în ciuda vacanței din anumite zone, comparativ cu 934 o săptămână mai devreme, când nicio zonă nu era încă în vacanță. O creștere semnificativă, chiar dacă numărul infectărilor la nivel național pare să scadă ușor.
„Nu există nicio certitudine”
Ar fi deci copiii mai afectați de noile tulpini? Nu neapărat. „Variantele sunt mai contagioase la orice vârstă, inclusiv la copii”, a scris într-un comunicat Societatea Franceză de Pediatrie și Asociația Franceză pentru Pediatria Ambulatorie (AFPA). „Nu există nicio certitudine cu privire la impactul acestor variante asupra copilului, deoarece gradientul de transmisibilitate de la adulți la copii persistă”.
Mai degrabă, creșterea numărului de clase închise ar putea fi cauzată de întărirea măsurilor în școli. Pentru a contracara progresul variantelor, executivul a ordonat închiderea unei clase de grădiniță de îndată ce un elev este testat pozitiv. Același lucru este valabil și pentru celelalte faze de școlarizare, dacă se detectează o variantă. „Măsurile sunt mai stricte în ceea ce privește variantele, iar acest lucru explică de ce sunt închise mai multe clase”, a declarat pentru LCI Fabienne Kochert, medic pediatru. De asemenea, guvernul urmează să lanseze teste de salivă în școli în următoarele zile, o tehnică care poate detecta virusul într-un mod mai puțin invaziv.
„Copiii nu contribuie decisiv la răspândirea virusului”
Cu toate acestea, numărul copiilor care dau rezultate pozitive poate provoca îngrijorare. Potrivit Ministerului Educației Naționale, 10.390 de elevi au fost infectați în ultimele șapte zile, față de 12.520 cu o săptămână mai devreme. Un declin care trebuie privit în perspectivă, întrucât unele zone sunt în vacanță iar numărul elevilor prezenți la cursuri a fost mai mic în ultimele zile. Public Health France raportează, totuși, că rata pozitivității în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani a scăzut cu 2% pe parcursul unei săptămâni, în condițiile în care rata de testare a crescut cu 12% pentru respectiva grupă de vârstă.
„Virusul și variantele se răspândesc peste tot, nu în mod specific în școli”, afirmă dr. Muriel Alvarez, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Toulouse. Varianta britanică „nu este mai contagioasă la copii, este doar o reflectare a răspândirii sale”, insistă ea. „Dacă virusul se răspândește foarte mult, atunci afectează și mai mulți copii. Dacă se răspândește mai puțin, puțini copii vor fi afectați”.
„Copiii rămân relativ feriți de pandemie”, crede Fabienne Kochert. Chiar și în cazul unei circulații mai puternice a virusului, „copiii nu sunt mai bolnavi și nu au un rol decisiv în răspândirea SARS-Cov-2”. O părere împărtășită și de imunologul Eric Billy. „Copiii dezvoltă forme mai puțin grave decât adulții și nu vedem o creștere semnificativă a mortalității infantile”, a spus el pentru France 24. „Dar, din moment ce încărcătura virală a acestor variante este mai mare, copiilor care sunt purtători ai virusului le va fi necesar puțin mai mult timp pentru a se vindeca, la fel și în cazul adulților”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook