Este o artă să fii bun cu tine și cu cei din jurul tău. Iubirea de sine te ajută să faci față stresului
„Cine se uită în afară, visează; cine se uită în interior, se trezește.” spunea C. G. Jung.
A fi om bun poate fi o artă, iar asta ne poate spori sănătatea mintală și ne poate ajuta să trecem mai ușor peste situațiile și momentele grele sau stresante. Unul dintre cele mai importante lucruri însă este să te iubești pe tine așa cum ești. Studii de specialitate îți arată cum iubirea de sine și gândirea pozitivă te ajută să treci mai bine peste problemele pe care le întâmpini, mai ales pe timp de pandemie.
Cum te simți atunci când îți zâmbește un om pe stradă, așa, din neant? Cum te simți atunci când cineva te ajută fără să-i fi cerut ajutorul? Sau cum e atunci când vezi un act de bunătate pe stradă? Toate aceste lucruri îți bucură parcă ziua.
Potrivit psihologilor, arta de a fi un om bun, deși este ceva ce poate fi perfecționat tot timpul, nu este ceva care ar trebui să fie opțional. A fi conștient și sensibil față de cei din jur, dar și față de tine, spun ei, este o pregătire cheie pentru tot ceea ce viața „aruncă” asupra noastră.
„Vă poate schimba viața masiv”, spune Juandri Buitendag, un psiholog de consiliere care a fondat JB Wellness Dynamics, o practică de terapie a psihologiei cu sediul în Londra.
„Lumea s-a schimbat și există multe lucruri de rezolvat: suntem pe această roată de hamster în mod constant. Prin urmare, grija de sine, bunătatea de sine și empatia sunt atât de importante. ”
Potrivit lui Buitendag, există o serie de tehnici care pot fi aplicate pentru a alimenta iubirea de sine, ceea ce ne va permite apoi să navigăm în situații stresante viitoare, cum ar fi crizele relaționale sau problemele de la job.
„Lasă-ți laptopul și munca. Asigură-te că iei acea pauză de prânz. Dacă stai departe de job un weekend, asigură-te că nu mai lucrezi. Dacă nu ești bine, atunci ia-ți timp liber. Aceste lucuri ne permite să fim mai concentrați și mai fericiți în ceea ce facem.”
O altă abordare pe care Buitendag o recomandă este să ții un jurnal de recunoștință, în care notezi trei lucruri pentru care ești recunoscător pentru fiecare zi.
„Concentrați-vă pe detalii mai specifice, cum ar fi dacă ați merge să comandați o cafea și ospătarul face o glumă și vă zâmbește”, explică ea. „A fi prezent și a observa lucrurile mici ne ajută să avem o mentalitate mai pozitivă.”
În cele din urmă, Buitendag sugerează controlul serios al rețelelor de social media. „Este o problemă foarte mare pentru clienții mei”, spune ea. „Rețelele sociale vă pot face să vă simțiți lipsiți de valoare uneori. Par foarte greu de evitat. În loc să le opriți complet, faceți o detoxifieră digitală.”
Filtrează orice ar putea fi dăunător pentru tine.
Margareta James, directorul fondator al clinicii de bunăstare Harley Street, crede că filosofia din spatele artei japoneze vechi de secole a kintsugi , în care se repară ceramică spartă cu un lac special prăfuit cu aur pudrat, este esențială în înțelegerea și stăpânirea artei bunătății.
Se traduce în „tâmplărie de aur” și este o metoda unică care subliniază vizual fracturile și rupturile unui obiect în loc să le ascundă sau să le mascheze. Aceasta nu înseamnă, adaugă ea, că ar trebui să devenim cu toții experți în repararea olăritului.
„Primul pas pentru iubirea de sine este să fii sincer cu tine însuți și să accepți dacă te minți în legătură cu ceva. Pozitivitatea nu ignoră răul. Se spune că: în mijlocul durerii putem face o schimbare în viitor. ”
Profesorul James crede de asemenea că exercițiile zilnice scurte ne pot ajuta să cultivăm și să creștem arta bunătății de sine, citând cercetările efectuate de Universitatea Harvard, care arată că, dacă gândești pozitiv timp de două minute pe zi timp de 30 de zile, creierul dezvoltă o „scanare de fundal pentru gândire pozitivă”.
„Unii oameni o au natural”, spune James. „Totul provine din modul în care oamenii primesc feedback pe măsură ce cresc. Dacă părinții sunt prea critici cu un copil, poate fi foarte dificil. Dar din perspectiva creierului trebuie să dezvoltăm obiceiuri, astfel încât în subconștient să căutăm întotdeauna aspectele pozitive. ”
Rezultatul este că devenim mai orientați spre soluții atunci când ne confruntăm cu provocări.
Următorul nivel este să folosești exerciții de cinci minute pentru a proiecta un „mare ecran de film în mintea ta” pentru a-ți imagina ce s-ar întâmpla dacă totul ar merge bine în viața ta. „În sport, ei folosesc vizualizarea și pentru a spori performanța”, spune James. „Ce s-ar putea întâmpla? Cum te-ai putea vedea? Aceste întrebări vă vor ajuta să vă formați viitorul. ”
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook