Antidepresivele sunt eficiente împotriva Covid-19. Francezii au testat Prozac în cadrul unui studiu cu 10.000 de pacienți
Poate fi Prozac un remediu pentru coronavirus? În cadrul unui studiu francez care a inclus 10.000 de pacienți din spitalele de asistență publică din Paris (AP-HP), cercetătorii au ajuns la concluzia că moleculele psihotrope (Fluvoxamina și Fluoxetina) permit unui număr mare de pacienți cu Covid-19 să evite intubația, adică momentul în care boala respiratorie ia o formă gravă și potențial fatală. Acțiunea moleculelor ar avea chiar o acțiune curativă asupra formelor severe ale bolii, când pacienții sunt deja într-un stadiu avansat. Studiul a fost publicat în revista Nature.
„Este un moment extrem de important”, spune dr. Nicolas Hoertel, psihiatru și coautor al studiului, intervievat de The HuffPost. „Avem date promițătoare, este o reală de speranță” cu privire la posibilitatea de a trata o boală care, până în prezent, nu a cunoscut niciun tratament validat de OMS.
Blochează replicarea virusului
Rezultatele studiului, realizat în perioada ianuarie – aprilie 2020, sunt mai mult decât încurajatoare. În primul rând, anumiți inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei precum fluoxetina (utilizată în Prozac) își joacă pe deplin rolul de antiviral. Molecula blochează replicarea virusului, efect deja demonstrat in vitro și confirmat de testele efectuate pe pacienți. Dar asta nu este tot.
Tratamentele utilizate în timpul acestei „repoziționări” (utilizarea medicamentelor deja existente pentru a aborda o afecțiune diferită) s-au dovedit a fi eficiente asupra receptorilor ACE2, care au fost centrul întregii atenții a specialiștilor de la începutul pandemiei.
SARS-CoV-2 infectează cavitatea respiratorie, trecând prin acest receptor. Component a mai multor tipuri de celule, cum ar fi celulele stem și vasele de sânge, rolul său în organism este complex și esențial. Dar oferă coronavirusului o adevărată „poartă” de intrare spre organism. Medicamentele psihotrope testate blochează calea.
În cazul pacienților infectați, molecula a oprit progresia virusului și a prevenit trecerea de la forma simptomatică, dar ușoară, la o formă severă care duce la spitalizare. Studiul nu abordează problema efectelor secundare, în special dependența, pentru că tratamentul este de scurtă durată.
Acțiune curativă în cazuri avansate
Medicamentele testate cu succes au demonstrat un efect antiinflamator, care reflectă funcționarea lor pentru pacienții cu schizofrenie. Din anii 1990 se știe că persoanele cu boli mintale și depresie prezintă inflamații ușoare. Markerii acestei inflamații? Citokinele care sunt activate de celulele imune în timpul infectării. Moleculele călătoresc apoi în corp, unde atacă alte celule imune. Citokinele activează aceste celule latente, determinând amplificarea inflamației.
Dar în mod normal există un al doilea val, produs de celulele regulatoare. Scopul este de a opri inflamația la câteva zile după activarea ei. Însă, în cazul SARS-Cov2, uneori valul de reglementare nu funcționează sau este depășit. În această situația se produce suprainflamare, o furtună de citokine, care poate deteriora organele, inclusiv plămânii.
În această privință, medicamentele psihotrope ar putea juca un rol protector. Mai mult: efectul ar fi unul curativ asupra celor mai avansate forme ale bolii, potrivit studiului. „Este un adevărat progres în comparație cu dexametazona, un medicament al cărui efect este limitat la pacienții aflați în terapie intensivă”, amintește dr. Hoertel.
Va trebui să așteptăm un studiu pe scară largă
Va trebui totuși să așteptăm până când Prozac va fi prescris pacienților Covid, explică dr. Hoertel: „Este un pas important, deoarece avem o clasă de tratamente, argumente privind evoluția bolii […] Dar, pentru a fi confirmat, sunt necesare și alte studii, în special unul randomizat, coroborat cu confirmarea mecanismului de acțiune”.
Vor trece câteva luni înainte de a ști dacă antidepresivele ar putea constitui un tratament viabil, dar echipele internaționale au început acest proces. Școala Universității Washington din Saint-Louis, SUA, a început să înscrie sute de voluntari într-un studiu clinic randomizat, iar alte studii similare au loc în prezent în Brazilia, Ungaria și Coreea de Sud.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook