Cum ajungi de la destinație „Covid-free” la măsuri de carantină. În Dubai, petrecerea s-a încheiat
Dubai, prin plajele magnifice, clădirile impunătoare și mai ales prin barurile și restaurantele sale a atras mulți turiști din întreaga lume, în timpul sărbătorilor de Crăciun. A fost una dintre puținele destinații în care puteai scăpa de pandemie și restricții de sănătate. O adevărată ascunzătoare de lux.
A făcut totul pentru a primi în siguranță turiștii, impunând măsuri de sănătate, cum ar fi purtarea măștilor obligatorii, dar lăsând deschise spațiile culturale și de divertisment. Și-a atins obiectivul de a primi 20 de milioane de turiști în 2020, stabilit înainte de începerea pandemiei. 500.000 de călători au trecut prin aeroportul din Dubai în prima săptămână a lunii ianuarie.
Destinația (la fel ca Emiratele Arabe Unite, din care face parte) a jucat și cartea turismului medical, permițând vaccinarea străinilor bogați pe teritoriul său. Compania britanică Knightsbridge oferă clienților de peste 65 de ani un sejur vaccinal pentru o sumă „modică” – 45.000 de euro.
„Suntem pionierii turismului vaccinal de lux. Locuiești câteva săptămâni într-o vilă, ai parte de plajă și soare. Faci cele două injecții, iei certificatul și poți pleca”, explică fondatorul Stuart McNeil pentru The Telegraph .
Triplarea contaminărilor
„Dubaiul pare a fi destinația preferată de cei care doresc să scape de izolare”, observă Scott Livermore, economist-șef al Oxford Economics Middle East, un centru de analiză britanic.
Dar astăzi, orașul începe să regrete această strategie. Cazurile de infectare explodează, s-au triplat în ultimele trei săptămâni, alimentate cu siguranță de sosirea turiștilor. Acum, petrecerea s-a încheiat. Iar măsurile restrictive sunt în creștere, în ciuda dependenței puternice de turism.
Călătorii care sosesc pe aeroportul din Dubai vor fi obligați acum să aibă un test Covid-19 negativ. În funcție de situația de sănătate din țara de origine, vor trebui să se facă un test suplimentar la sosire.
Petreceri private, nunți și alte reuniuni de familie vor fi acum limitate la 10 persoane, exclusiv pentru membri ai familiei. În plus, în cafenele și restaurante, distanța dintre mese ar trebui mărita de la doi la trei metri. Iar „divertismentul” din hoteluri este oprit.
Controversă
Turismul medical crează controverse. Emiratele Arabe Unite se află printre primele țări din lume care au lansat o campanie masivă de vaccinare în decembrie, folosind vaccinuri de la Sinopharm (China) sau Pfizer/BioNTech.
Peste două milioane de doze au fost injectate, pentru o populație de 10 milioane, conform cifrelor oficiale. Țara ocupă locul al doilea, în urma Israelului, în ceea ce privește procentul populației vaccinate. Dar inegalitățile sunt denunțate și, în timp ce țara se confruntă cu o creștere a contaminării, Autoritatea pentru Sănătate tocmai a anunțat o încetinire a administrării vaccinului Pfizer din cauza întârzierilor de livrare. Deci, nu e sigur că occidentalii bogați pot continua să fie vaccinați.
Sursa: BFMTV
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook