Cu ce antivirale sunt tratați bolnavii Covid-19 spitalizați în România. Niciunul nu este aprobat în Uniunea Europeană
Dezbaterea privind administrarea Ivermectinei pacienților Covid provoacă tensiuni în lumea medicală. Există specialiști care se opun folosirii medicamentului – argumentând că este tratament pentru uz veterinar – și sunt cei care susțin că numeroase studii îi demonstrează eficiența împotriva coronavirusului. Ivermectina este aprobată temporar în țări ca Statele Unite, Slovacia, Macedonia sau Grecia. ATENȚIE: Nu este recomandată administrarea medicamentului fără aprobarea medicului!
Medicul infecționist Ion Alexie, întrebat în trecut care este protocolul de tratament în SUA, acolo unde profesează, a dezvăluit că este folosită Ivermectina. „Nu am recomandat pacienților să ia Ivermectină fără să consulte în prealabil un medic”, spune el.
Însă explică de ce a promovat medicamentul în sfera publică.
Antiviralele folosite în prezent în România nu sunt aprobate nici în Uniunea Europeană, nici în SUA, potrivit lui Alexie. Pe de altă parte, în Statele Unite, Ivermectina este singurul antiviral care poate fi recomandat de medicul curant.
Ce antivirale sunt administrate bolnavilor Covid, în România?
1. Remdesivir, care acum este scos de pe multe scheme de tratment. OMS nu recomandă folosirea tratamentului – nu este eficient;
2. Arbidol (Umifenovir), care nu este aprobat nici în UE și nici în SUA, pentru nicio indicatie; Nu este aprobat nici în România, dar a fost introdus pe schema de tratament;
3. Favipiravir, care are mult mai puține studii decât Ivermectina și care nu este aprobat pentru nicio indicație, nici în UE, nici în SUA.
„În Statele Unite nu am aceste opțiuni. În ambulatoriu nu le pot da nici Arbidol, nici Favipiravir, pentru că nu sunt aprobate de FDA pentru nicio indicație și nici pentru gripă. Nu se găsesc în farmacii. Singurul medicament antiviral aprobat de FDA și pentru care NIH (National Institue of Health) a dat undă verde medicilor, pentru prescriere, este Ivermectina. De aceea am menționat acest medicament când am fost întrebat ce folosesc la Vegas”, spune Alexie.
În SUA încep să fie utilizați și anticorpii monoclonali, dar „lucurile merg greoi”.
„Când pacienții au ajuns în stadiu avansat al bolii și sunt internati în spital, anticorpii monoclonali nu mai sunt indicați, pentru că e prea târziu. Plasma convalescentă se pare că nu ajută nici ea. Deci am două variante: Remdesivir (care nu are efect în stadii avansate și nu este recomandat de OMS) și Ivermectina, pe care acum o administrez tuturor pacienților care o vor. Greșesc cu ceva? Am afirmat în România ceva fals? Eu nu cred”, concluzionează Ion Alexie.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook