Guvernul olandez nu renunță la restricții pentru „mizeriile” care protestează. „Nu capitulăm în fața celor care sparg vitrine”

Guvernul olandez nu renunță la restricții pentru „mizeriile” care protestează. „Nu capitulăm în fața celor care sparg vitrine”

„Nu capituăm în fața cetățenilor care sparg vitrinele”, spune ministrul finanțelor, Wopke Hoekstra, citat de agenția de știri olandeză ANP, menționând că persoanele din spatele revoltelor nu sunt protestatari legitimi, ci „mizeriile sunt cei care fac asta”.

Poliția olandeză a declarat că a arestat cel puțin 184 de persoane pentru participarea lor la revoltele violente care au avut loc în Olanda, cea mai gravă revoltă din ultimele patru decenii.

Cel puțin zece ofițeri de poliție au fost răniți în ultimele ciocniri cu protestatarii, care au jefuit magazine și au incendiat mașini în mai multe orașe, printre care Rotterdam, Amsterdam și Haga.

Ministrul Justiției, Ferd Grapperhaus, a asigurat că guvernul va menține stingerea în vigoare, considerând că este necesară pentru combaterea noului coronavirus.

Revoltele au început imediat ce măsura a fost decretată, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Stingerea între orele 21:00 și 04:30 este respectată de majoritatea olandezilor.

„Putem confirma cel puțin 184 de arestări”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției, Sherlo Esajas. Ar putea urma mai multe arestări, spune el.

– „Momente dificile” –

Șeful poliției, Henk van Essen, i-a condamnat cu tărie pe manifestanți, spunând că tulburările nu au „nimic de-a face cu dreptul la protest”.

„Am mult respect pentru colegii care au trecut prin momente dificile în nopțile ce au trecut”, a scris el pe Twitter.

Sindicatele poliției susțin că au fost cele mai grave revolte din ultimele patru decenii, de la ciocnirile dintre forțele de ordine și locuitorii care au fost evacuați din clădirile pe care le ocupau ilegal, în anii ’80.

Premierul Mark Rutte a condamnat „violența criminală”, spunând că este inacceptabilă și că „99%” dintre olandezi susțin restricțiile ”.

Primarii mai multor orașe au reacționat cu furie, cel din Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, denunțându-i pe revoltători drept „hoți nerușinați”, a raportat televiziunea publică NOS.

Protestele au început la scară mică sâmbătă seara și un centru de testare Covid-19 a fost incendiat în satul Urk, în regiunea protestantă conservatoare cunoscută sub numele de „centura biblică” din nordul țării.

Guvernul olandez a anunțat la mijlocul lunii decembrie o nouă serie de măsuri de combatere a Covid-19 în țara în care s-au înregistrat până acum peste 13.600 de victime provocate de Covid-19.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook