Un genetician francez susține că vaccinarea duce la apariția noilor variante ale SARS-Cov-2. Teoria este respinsă de specialiști
Foto: Alexandra Henrion-Caude, genetician
Apariția și multiplicarea noilor variante ale coronavirusului sunt îngrijorătoare și ridică semne de întrebare. Un genetician francez a emis ipoteza conform căreia fenomenul ar putea fi legat de vaccinare. O afirmație care nu are o bază științifică.
Coronavirusul a fost „îmblânzit” în ultimele luni, apoi au apărut noile variante, care schimbă situația. Mai întâi cea britanică, urmată de cea sud-africană și de o serie de alte variante a căror multiplicare îngrijorează. Mai ales că vaccinul s-ar putea dovedi a fi mai puțin eficient pentru unele dintre ele. Cum se explică? Pe 16 ianuarie, geneticianul Alexandra Henrion-Caude a prezentat o ipoteză. Apariția noilor variante Covid-19 s-ar fi produs prin vaccinarea cu ARNm, tehnologie dezvoltată de Pfizer.
O ipoteză scoasă din context
Aceste observații sunt prezentate printr-un videoclip de aproximativ 15 minute, postat pe Facebook.
„Nu asta am văzut în Africa de Sud, Anglia și, în general, în toate țările în care vaccinăm?”, se întreabă ea. „De fiecare dată când vaccinăm, apare și cuvântul ‘variantă’”.
Alexandra Henrion-Caude nu este la primele comentarii controversate despre Covid. Ea consideră că efectele secundare ale vaccinului au fost „mai grave” decât cele ale coronavirusului, o temă pe care mulți cercetători au negat-o. Citând un comunicat de presă al Academiei de Medicină din Franța, Henrion-Caude spune că inocularea vaccinului „riscă să provoace apariția de noi variante”.
Pare surprinzător faptul că Academia Națională de Medicină, care a făcut presiuni la sfârșitul lunii decembrie pentru a fi demarată o campanie de vaccinare cât mai curând posibil, își schimbă acum opinia.
Alexandra Henrion-Caude face trimitere la un comunicat de presă lansat pe 11 ianuarie. Intitulat „Extinderea perioadei dintre cele două injectări ale vaccinului împotriva Covid-19: riscuri și beneficii”, articolul arată că „la nivel colectiv, o acoperire vaccinală extinsă (…) va constitui un teren favorabil pentru apariția uneia sau mai multor variante, care trec de imunitatea indusă de vaccinare”.
O altă dovadă adusă în sprijinul afirmațiilor sale este un studiu efectuat asupra transmiterii virusului gripal prin aerosoli, care arată că persoanele vaccinate contra gripei expiră de 6 ori mai multe particule virale.
Studiul se referă însă la virusul gripal, iar autorii săi spun că legătura dintre vaccin și încărcătura virală din respirație ar trebui dovedită și de alte studii.
Nu există dovezi care să arate că vaccinul generează o mutație
Propoziția este scoasă din context și pare a fi interpretată greșit. De fapt, după cum explică Academia, ar putea exista o legătură între vaccinare și răspândirea unei anumite variante. Dar nu în sensul pe care l-a dat cercetătoarea. Vaccinul ar putea pune presiune asupra unei anumite variante.
„Se numește pur și simplu evoluție”, spune Vincent Maréchal. Profesor de virusologie și cercetător al Centrului de Cercetare Saint Antoine (Inserm / Universitatea Sorbona), descifrează ipoteza. În primul rând, unele variante scapă de vaccinare. Ar putea fi cazul celei detectate în Africa de Sud, conform unor rezultate preliminare. În al doilea rând, vaccinul nu neutralizează replicarea virusului. Adică nu împiedică transmiterea. Din nou, studiile sunt în curs.
Un vaccin ar putea permite, într-adevăr, apariția unei noi variante. Pentru că va pune „presiune pe o anumită tulpină”. Pe scurt, va funcționa doar pe varianta pentru care este eficient, lăsând-o pe cealaltă, care nu este neutralizată de produs, să se înmulțească în continuare. „Desigur, a doua variantă prezentă în acel moment se poate multiplica și transmite”, așa cum cere teoria evoluției.
Dar putem vedea că proliferarea unei anumite forme de virus este doar consecința logică a dispariției celeilalte. „În niciun caz nu este vaccinul cel care produce varianta”, rezumă Vincent Maréchal. „În realitate, geneticianul care a emis ipoteza ‘citește invers biologia și funcționarea ei'”, analizează cercetătorul.
O altă îndoială cu privire la această ipoteză este legată de corelarea pe care Alexandra Henrion-Caude a făcut-o între momentul de început al campaniei de vaccinare și apariția unei noi variante. Astfel, în Marea Britanie, autoritățile sanitare au raportat apariția „SARS-CoV-2 VOC 202012/01” pe 14 decembrie 2020, aproape simultan cu începerea campaniei de vaccinare, lansată pe 8 decembrie. Pe 18 decembrie, o altă variantă a fost detectată în Africa de Sud, fără să fi fost vaccinat vreun locuitor. La fel, în Brazilia, unde a fost descoperită o versiune cu risc ridicat în decembrie – cu câteva săptămâni înainte de începerea campaniei de vaccinare, care a fost lansată duminica trecută.
„Niciun studiu nu arată că vaccinul generează o mutație”, concluzionează profesorul de virusologie pentru LCI.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook